67 трлн. долара в сивия банков сектор

Експертната структура бе създадена на лондонската среща на високо равнище на Г-20 през 2009 година и има задачата да оценява рисковете в световния финансов сектор. „Спрямо 2007 година обемът на „сивия“ банков сектор, който не подлежи на ефективен държавен контрол, е нараснал с над 100 процента“, посочват авторите на доклада.
Към „сивия“ банков сектор се включват всички видове финансови структури, които се занимават с кредитна и инвестиционна дейност, търговия с ценни книжа и вторични финансови продукти, без обаче да имат банков лиценз, оставайки по този начин извън контрола на надзора. В тази категория са хедж фондовете и голяма част от дейността на инвестиционните фондове, както и финансовата дейност на множество международни финансови компании и физически лица, занимаващи се с активна борсова търговия.
Според данни на СФС основната част от „сивия банков сектор е в САЩ – 23 трилиона долара, в страните от еврозоната – 22 трилиона долара, във Великобритания – 9 трилиона долара. За останалата част от света остават 13 трилиона долара. СФС подчертава, че за ефективна борба с последиците на финансовата криза и за предупреждаване за подобни кризи в бъдеще трябва да се разработи пълноценна система за контрол и надзор над тези части от финансовата система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *