7% ДДС за храна на туристите

Налог ще се плаща и за адвокатските услуги

Стефан Кючуков

Има голяма вероятност пълният пакет на туристическите услуги да се облага със 7% ДДС. Засега е прието по-нисък данък да има само върху нощувките. Храната за туристите също да е със ставка от 7%, поиска Лидия Шулева от НДСВ при обсъждането на закона в бюджетната комисия на парламента. Представители на финансовото министерство обаче заявиха, че според директивите на ЕС с по-нисък ДДС може да се облагат само нощувките в хотелите. Депутатите се обединиха около предложението за 7% ДДС в туризма, но дали ставката от 7% ще важи само за нощувките, ще се гласува днес.

Помощните средства за инвалиди като протези и колички да се облагат също със 7% ДДС, реши бюджетната комисия. Така в страната официално се въвеждат диференцирани ставки за туризма и помощните средства за инвалиди. Депутатите отхвърлиха предложението на независимия депутат Мария Капон, която поиска по-нисък ДДС и за детските стоки, книгоиздателството и печатните медии.

От януари 2007 г. ДДС от 20% ще се плаща и за адвокатските и нотариалните услуги, както и върху билетите за спортни състезания. В новия закон изрично е записано, че ДДС няма да се плаща за услугите на Българската православна църква и другите регистрирани вероизповедания като продажба на свещи, такси за сватби и кръщенета.

Да отпаднат „ДДС-сметките“, решиха още народните представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *