7.477 милиарда евро за инфраструктурата на България до 2015 г.

Близо 5,5 млрд. евро ще бъдат вложени в инфраструктурни проекти до края на мандата на правителството през 2009 г., съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Той бе домакин на обществено обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006-2015 г. Досега подобен документ не е изготвян и разработването му бе необходимо, за да се вземат най-правилните управленски решения. В дискусията участваха представители на бизнеса, местните власти, на международните финансови институции, медиите и т. н.

Модернизирането на инфраструктурата е приоритет на българското правителство и е от особено значение за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика, за подобряване на инвестиционния климат и за цялостното икономическо и социално развитие на България и нейното успешно практическо интегриране към Европейския съюз, подчерта премиерът Сергей Станишев.

Председателите на Българската стопанска камара Божидар Данев и на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов посочиха, че това е първото правителството, което предлага интегриран подход за развитие на цялата инфраструктура на страната за години напред. Бизнесът е готов да финансира връзките между отделните магистрали – връзка „Струма“, „Тракия“, „Хемус“, дори изграждането на трети мост на р. Дунав, обяви Данев.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин приветства срещата на правителството с бизнеса. „Ако Вие, г-н премиер, сте капитан на кораб, ние всички трябва да гребем в една посока, ако искаме да изведем България на правилния път“, каза Рагин. С реализиране на инфраструктурната програма на правителството българският туристически бизнес ще може да привлече между 10-12 милиона туристи, което е годишен оборот от 8-10 млрд. евро, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *