70% от работодателите се затрудняват да намерят персонал

През следващите 12 месеца работодателите ще търсят да наемат близо 130 хиляди специалисти с професионално образование, 63 хиляди с висше образование и 47 хиляди без специалност. Данните са от проведеното първо за годината представително проучване за потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта.

8 въпроса, с които да внимаваме на интервюто за работа

Затруднения да си осигурят кадри срещат 70 на сто от работодателите, в анкетите посочват, че най-трудно намират продавачи, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти, информира pariteni.bg.

Проучването е направено в периода февруари – март тази година, а нагласите за наемане на нов персонал биха се променили при нова Covid вълна у нас. Тогава 20 на сто от предприемачите ще се откажат да търсят хора. При нова пандемия това ще се усети най-силно в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство.

istock
istock

На този етап най-търсените работници са сервитьор, барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, монтажник, заварчик, счетоводител, електротехник, касиер, а при висшистите – медицинските сестри, учители и лекари.

Най-много работодатели – 85 на сто от всички, посочват умението за самоконтрол и дисциплина като едно от най-важните за тяхната фирма.

На второ място предпочитат хора с умения за работа под напрежение. Две трети посочват като важни умения като гъвкавост, адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *