700 души държат в банки 1,796 млрд

Около 700 души в страната държат на влогове в банки над 1,796 млрд. лв. Точно 762 е броят на депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на март, обявиха от БНБ. Но някои богати хора може да имат поне по два влога с милиони – например в лева и евро или долари, и така броят на милионерите реално е по-малък.

Пред първото тримесечие на годината броят на милионерските депозити остава без никаква промяна, което не се е случвало откакто БНБ дава данни за тях. Въпреки това милионерите теглят от спестяванията си. Общата сума на средствата във влоговете с над 1 млн. лв. намалява с 63,766 млн. лв. и в края на март е 1,796 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Броят на влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. през първото тримесечие също остава без промяна – 1231. Но общата сума в тях намалява с 1,2 млн. до 853,5 млн. лв. Явно най-заможните хора теглят пари от спестяванията си, за да ги влагат в бизнеса си или за да си купуват нови луксозни коли и имоти. В същото време хората от средната класа увеличават спестяванията си в банките. При влоговете със суми между 10 хил. и 200 хил. лв. се увеличава както броят им, така и сумите в тях. Най-бедните граждани обаче са принудени да теглят от спестяванията си, за да оцелеят. Броят на депозитите със суми до 10 000 лв. е намалял с близо 350 хил., а сумите в тях са се стопили за три месеца с около 90 млн. лв.

Общият брой на депозитите на граждани за три месеца намалява с 340 хил., но заради спестяванията на средната класа общата сума на средствата в тези влогове нараства със 168,68 млн. лв.

Фирмените депозити със суми над 1 млн. лв. също намаляват – с 55 броя за три месеца, като в края на март са 2765 броя. Общата сума в тези големи влогове е 10,355 млрд. лв., което е над 50% от всички спестявания на бизнеса в страната, информира в.Стандарт. Любопитно е, че намаляват не само най-големите корпоративни депозити, а всички влогове на фирми със суми над 5000 лв. Явно дружествата теглят спестявания за да плащат заплатите на хората си, или инвестират в нови дейности, но не трупат пари в банките. Общо за три месеца спестяванията на бизнеса в банките са се стопили със 182 млн. лв.

Броят на хората, които са взели кредити за над 1 млн. лв., продължава да расте, сочат данните на БНБ. В края на март гражданите със заеми за над един милион са 230, което е с 49 повече от края на миналата година.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *