700 млн. евро похарчили българите за почивки в чужбина през 2006 г.

Приблизително 700 млн. евро са похарчили българите за почивки в чужбина през 2006 г., съобщи зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков. Той бе официален гост на закриването на тържествата по повод 50-годишния юбилей на курорта Златни пясъци.

Най-предпочитани дестинации за българите са били Турция, Гърция и Македония. С над 12% пък са се увеличили през тази година сънародниците ни, пътуващи в чужбина. Най-често те заминават за Турция, Македония и страните от Централна Европа.

Същевременно е нараснал броят на българите, предпочели да отдъхват по родното Черноморие. Именно българският турист е е най-често срещан в наши курорти като Слънчев бряг, посочи Новаков.

Според него дъмпингът на цените на туристическите услуги в турските курорти не би привлякъл българина. Може почивката там да му излезе по-евтино, но пък температурата ще бъде около 40 градуса, докато тук ще е около 30, отбеляза зам.-председателят на ДАТ.

Същевременно 30% ръст на туристите от страните членки на ЕС

отчитат от ДАТ за първото шестмесечие на годината. Отдавам този засилен интерес към България на сравнително благоприятните условия за туризъм, както и на факта, че от 1 януари страната ни е член на ЕС, коментира Станислав Новаков.

Според него сравнително добре вървят и записванията за настоящия сезон, като в това отношение се отчита увеличение от 15%.

Продължава да е силен интереса от страна на румънските, германските и руските туристи, въпреки че съществуват известни трудности с посещенията на последните заради новия закон за туризма в Русия. Нараства и броя на летовниците от Азия.

С над 20% пък са намалели курортистите от Сърбия и Македония. Според зам.-председателя на ДАТ това се дължи главно на проблемите, свързани с получаването на визи.

Изключително са спаднали както посещенията на туристите от тези страни, така и на записванията за настоящия сезон, посочи Новаков.

Според него курортът Златни пясъци има бъдеще, и то най-вече заради уникалното съчетание на море и планина. Българските курорти не са заплашени от събарянето на хотели, както се очаква да се случи в Испания, смята той. По думите му

бъдещото на българският туризъм е в качеството, а не в количеството

Новаков е на мнение, че родните предприемачи трябва да инвестират преди всичко в повишаването на качеството на туристическите услуги, да се търси и по-висока категорийност на ресторантската база.

Той информира още, че до момента в агенцията не са постъпвали сигнали от летуващи за лошо обслужване.

Относно проблемът с пречиствателната станция в Златни пясъци, Станислав Новаков заяви, че агенцията ще направи всичко възможно за разрешаването му.

Водим усилени разговори с министерствата, които имат отношение към въпроса, но ние не сме фактора, който има решаващо значение, подчерта той и допълни, че има ясни индикации за скорошно решаване на проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *