700 000 са богатите у нас

Всеки десети живее с 550 лв. на месец

Как да попаднем в групата на заможните българи? Най-голям шанс даса там имат младите двойки без деца. Те трябва само да си намерят добраработа. Появата на нов член от семейството обаче усложнява нещата.Доходите на домакинството бързо трябва да скочат, за да могат членоветему да се задържат в групата на богатите.Над 6600 лв. на човек годишно са доходите в 10% от българските семейства. Това сочат данните на Националния статистически институт за изминалата 2005 г. Излиза, че 771 хил. българи имат над 6600 лв. на година или над 550 лв. месечно. За да попадне едно четиричленно семейство в групата на 10-те процента най-заможни граждани, и двамата родители трябва да имат доходи над 1100 лв. на месец. Така младите двойки без деца могат да влязат в групата на заможните, ако и двамата имат хубава работа. Но при раждане на дете и появата на трети член в семейството са нужни по-високи заплати, за да се задържат в групата на богатите. Дори хора със заплата над 1500 лв. не влизат в групата на богатите, ако в домакинството има пенсионер и безработен.

Оказва се, че дори заможните българи имат доста по-ниски доходи от средните за страните от ЕС. Например в Словения средната заплата е над 1300 долара, а в България такава сума те нарежда в групата на най-богатите 10%.

Най-бедните 10% от българските семейства имат 2935 лв. годишни доходи. Това прави по 71 лв. месечно на човек от семейството. Оказва се, че най-заможните 10% от българските семейства имат близо пет пъти по-високи доходи от най-бедните 10%. Основно парите на заможните идват от седем пъти по-високи заплати, 16 пъти повече доходи от лично стопанство, както и от значителни доходи от наеми. В богатите семейства близо половината от доходите са от заплати.

При най-бедните 10% от заплатите осигуряват едва 33% от парите. Голяма част от доходите са от пенсии, обезщетения за безработица, социални помощи и добавки за деца. Богатите семейства взимат заеми средно по 600 лв. годишно, а най-бедните – по 160 лв. Оказва се, че хората с най-ниски официални заплати взимат доста кредити, за да поддържат по-висок стандарт на живот.

Страницата подготви

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *