8 евро стигна цената на хляба в Милано

Цените на хляба, макаронените изделия и месото в Италия се повишават, тъй като страната внася голяма част от потребяваната пшеница от Източна Европа, а 80% от слънчогледовото олио – от Украйна, както и големи количества царевица за изхранване на животните, съобщи „Евронюз”, цитирана от sinor.bg.

Милано- модернистичният облик на Италия!▷За модата и още нещо!®

В градовете от Болоня през Бари до Тренто цената на килограм хляб надхвърля 6 евро, а в Милан достигна 8 евро, обявиха от най-голямата асоциация на производители и търговци със селскостопанска продукция и храни на Апенините Coldiretti. За сравнение – през ноември в Милано килограм хляб струваше 4,25 евро, информира economynews.bg.

Най-евтино се продава насъщният в Неапол, където максималната цена за килограм остава 2 евро.

От браншова организация не пропускат да посочат и повишаването на цените на енергоносителите в Италия като причина за поскъпването на хранителните стоки, като се позовават на данни на Националния статистически институт (Istat) на страната за февруари. През миналия месец цените на брашното са нараснали с 9%, на макаронените изделия – с 12%, а най-силен е ръстът при растителните масла (с 19%) и зеленчуците (17%). От Coldiretti подчертават, че 85% от хранителните стоки в страната се доставят в магазините с автомобилен транспорт, а при поскъпването на горивата разходите на предприемачите и потребителите нарастват лавинообразно с риск да предизвикат „психоза, масово запасяване и спекула”. „Заради поскъпването на енергоносителите селското стопанство трябва да плаща допълнителни сметки от поне 8 млрд. евро в сравнение с миналата година, което поставя под заплаха реколтата, животновъдството и националната преработваща промишленост, както и снабдяването с храни на 5,6 млн. италианци, които изпаднаха в състояние на бедност”, изтъкват оттам.

Милано – Милано, Италия :: Туристически обекти | Бохемия

Ръстът на цените на енергоносителите спира тракторите в полето, затваря оранжериите и градините и блокира риболовните кораби в пристанищата, увеличавайки зависимостта от вноса на храни. По-конкретно поскъпването на дизеловото гориво за траулерите с 90% принуждава рибарите да намалят излизанията си в морето, а на сушата заради цените на горивата всяки трети производител на селскостопански продукти е принуден да свие производството.

Наскоро от прокуратурата в Рим отвориха следствено дело заради рязкото повишаване на цените на газта, електроенергията, бензина и дизеловото гориво, до които се стигна с изострянето на кризата в Украйна. Италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани пък определи скока на цените на горивата в страната „колосална афера”. По последни данни на специализираното местно издание Quotidiano Energia само за няколко дни цените на дизела и бензина в Италия се бяха повишили с 2,2-2,4 евро за литър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *