8% по-слабо лято

Лято 2015 е довело 8% по-малко чужди туристи в страната. Това показват данните за трите ключови месеца от сезона. За бизнеса година е слаба, защото хотелиерите свалиха предварително цените и това е свило приходите им средно с 10-20% спрямо предишната година. Това са минус няколкостотин милиона, тъй като морският туризъм генерира около 2-2.5 млрд. евро годишни приходи.

Новината на сезона е, че германецът отново е турист номер 1 на българското Черноморие, но това е, защото руските пътуващи са намалели с една четвърт.

Числата на сезона

Август се оказва като миналогодишния – има скромен ръст от 0.4% спрямо същия месец на предходната година. Но данните за трите най-важни месеца за летния сезон – юни, юли и август, показват, че общо туристите са намалели със 7.9% на годишна база. Спадът на руските туристи е 24.3%, а на украинските – 19%. И докато той беше очакван, неприятна изненада представлява големият срив при румънските (с 32.5%), чешките и австрийските (почти 15%), френските и скандинавските туристи. Германия е отново най-големият ни пазар, но дори и там има леко свиване на броя на посетилите България – с 1.7% спрямо летните месеци на 2014 г.

И през юли, и през август по над 500 хил. българи са пътували с различни цели в чужбина, което е рекордно висок брой от 2009 г. насам. Повечето от тези, които са почивали навън, са избрали за дестинация съседните Гърция и Турция (виж карето). Това показват данните за пътуванията, които Националният статистически институт публикува в понеделник.

Стабилно на германския пазар

Август е бил по-добър месец от юли и особено от юни с привлечени 933 793 чуждестранни туристи, което е с 0.4% повече от август 2014 г. Въпреки това за втора поредна година България не успява да привлече над 1 млн. чуждестранни туристи през август след рекордните за сектора 2012 и 2013 г. Според Венцислав Танчев, управител на „Сънтурс“, сезонът приключва според очакванията за 20-30% спад на рускоезичните туристи, но за радост има известно наваксване на германския пазар. Като една от причините той изтъква атентата в Тунис в края на юни, което е довело до пренасочване на английски, немски и белгийски туристи към България с цени, сходни с тези в Тунис. Калин Сутев, представител на REWE Touristik за България, също коментира, че немският пазар е бил сравнително стабилен през тази година, но резултатите са до голяма степен постигнати благодарение на голямо намаление на цени от страна на туроператори и хотели с цел да се привлекат обратно туристи, които са започнали да предпочитат Турция.

Радостен факт е, че се увеличават туристите от Полша, където потенциалът е голям. Ръст има и на македонските, турските, сръбските и израелските посетители. Освен на руски говорещите пазари обаче България губи позиции и сред румънците, чехите, словаците и французите.

Спадът в броя туристи и по-ниските цени водят до понижаване на приходите с около 15-20% за всички хотелиери по Черноморието, смята Венцислав Танчев. Неговата компания „Сънтурс“ очаква ръст на приходите между 1.5-2%, но най-вече благодарение на ръста на немски и полски туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *