8.7% икономически спад на еврозоната

Икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7 процента през 2020 г. заради ограниченията във връзка с пандемията от новия коронавирус, обяви Европейската комисия във вторник в по-песимистични прогнози, които не предвиждат пълно възстановяване през следващата година, предава AFP.

Опасения от рецесия и коронавирусът обезцениха еврото до нивото от ...

Новите прогнози показват, че икономиката на еврозоната ще си върне 6,1% през 2021 г., което означава, че регионът ще бъде в по-лошо състояние, отколкото преди държавите да бъдат принудени да прилагат блокировки в опит да ограничат разпространението на COVID-19.

„Икономическото въздействие от блокирането е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме“, заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис в изявление, придружаващо публикуването на актуализираните прогнози, информира conomynews.bg.

Икономиката на еврозоната отбеляза най-лошата си година от 2013 г ...

„С нетърпение очакваме тази и следващата година, можем да очакваме възстановяване, но ще трябва да бъдем бдителни относно различния темп на възстановяване“, добави той.

Очаква се през тази година Германия, най-голямата икономика на ЕС, да отбележи 6,3-процентно свиване и 5,3% ръст през 2021 година.

Разширяване на икономическата експанзия в ЕС и в еврозоната през ...

Икономиките на Франция, Италия и Испания ще се свият с повече от 10 процента и след това частично ще се възстановят. Очаква се Франция, втората по големина икономика на еврозоната, да се свие с 10,6% тази година и да нарасне със 7,6% през 2021 г. Италия, която би трябвало да претърпи спад от 11,2 процента през тази година, се очаква само да се възстанови с 6,1 процента през 2021 година. Счита се, че икономиката на Испания ще се свие с 10,9%, преди да се възстанови със 7,1%.

Икономическа нЕВРАлгия: Трябва ли България да влезе в еврозоната

„Политическият отговор в Европа помогна за смекчаване на удара върху нашите граждани, но това остава история на увеличение на различията, неравенството и несигурността“, заяви европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони.

„Ето защо е толкова важно да се постигне бързо споразумение относно плана за възстановяване, предложен от Комисията, – да се вложи както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент“, добави той.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *