80% от въглищните централи в ЕС работят на загуба

80% от въглищните централи в Европейския съюз (ЕС) са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 млрд. евро (7,3 млрд. долара) тази година, сочи доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

Резултат с изображение за тец

о-ниските цени на възобновяемата енергия и на природния газ ги правят по-конкурентни в сравнение с въглищата при производството на електрическа енергия.

Освен това много съществуващи въглищни топлоелектрически централи трябва да инсталират по-скъпа технология, за да изпълнят по-стриктните стандарти за качество на въздуха в ЕС от 2021 г., а растящите цени на квотите за въглеродни емисии също може да повишат разходите, отбелязват авторите на доклада.

Елиминиране на въглищата

Редица страни членки на ЕС обявиха планове да елиминират напълно въглищата, за да отговорят на международните цели за понижаване на емисиите. Но някои от тях като Полша продължават да разчитат на въглищата за голяма част от производството си на електроенергия.

Много оператори на въглищни централи казват, че въглищата ще са необходими през идните десетилетия, за да осигуряват стабилни доставки на енергия, тъй като възобновяемите енергийни източници са непостоянни.

Carbon Tracker анализирал оперативните печалби на всички въглищни централи в Европейския съюз. Мощностите от антрацитни въглища намаляват с 30%, а от лигнитни въглища – с 20%.

79% от въглищните централи в съюза работят на загуба. „Европейските въглищни мощности кървят, защото не могат да се конкурират с евтините възобновяеми източници и газ и положението само ще се влошава. Държавните ръководители и инвеститорите трябва да се подготвят за елиминиране на въглищата най-късно до 2030 г.“, казва съавторът на доклада на Carbon Tracker Мат Грей.

Германската енергийна компания RWE е регистрирала най-големи загуби тази година от 975 млн. евро, което се равнява на 6% от пазарната й капитализация, сочи докладът, информира investor.bg.

Централноевропейската енергийна компания EPH, която има активи предимно в Германия и Чехия, може да загуби 613 млн. евро, а PPC в Гърция може да запише загуба от 596 млн. евро.

Сред въглищните централи, които ще продължат да постигат печалба, са тези в Полша заради доста високите им субсидии, ефективни въглищни централи в Германия и Холандия и някои централи в Италия, Чехия и Словения, които се възползват от високите цени на едро на електроенергията, отбелязват авторите на доклада.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *