80% от фирмите плащат осигуровки редовно

Едва ли инкриминирането на неплащането на осигуровки ще доведе до желания ефект. Подобна мярка би била превантивна.

Данните сочат, чемежду 15 и 18% от работодателите не плащат осигуровки. Останалите над 80% са коректни. Това каза в „Добро утро, България“ бившият социален министър Иван Нейков.

Записването на неплащането на осигуровки като престъпление е само едно от 25 предложения за промени в трудовото законодателство, които в момента се обсъждат от синдикати, работодатели и правителство. Финансовият експерт Мика Зайкова определи само няколко като добри.

„Останалите носят пет послания към обществото“, категорична е Зайкова. „Първото е – „в България никога не е имало робство, дайте да го въведем в XXI век“, твърди Зайкова. По думите Й това послание идва от предложение, което би позволило на работодателите да направят голяма част от работниците временно заети. В момента този таван е 30%.

„В България има жестока демографска криза и с предложенията сякаш се цели нейното задълбочаване. Едно от тях е да се намали възрастта за работа на децата – от 16 на 15 години. По-страшно е предложението да няма ограничения за вида труд“, убедена е Мика Зайкова. Според нея искането за повече временно заети ще увеличи този дял, тъй катоработодателите ще пускат договори на 4-часов работен ден, работникът обаче реално ще работи на 8-часов и по този начин ще се заобикалят данъчната и осигурителната система.

„От 1986 г. насам Кодексът на труда (КТ) е променян 74 пъти и то все в ползва на работодателите“, твърди Мика Зайкова. Тя е на мнение, че с предложенията за промени се вкарва се нова линия на разделение в обществото – омраза между труда и капитала.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че има неразбиране в предложението за уволнение по имейл.

„Не става дума за уволнение по имейл, а само уведомлението да е по електронна поща след спазване на сегашния ред“, поясни представителят на работодателите. Той припомни, че синдикатите отдавна искат инкриминиране на неплащането на осигуровки.

„Ние сме се съгласили с част от него. Проблем има и той е сериозен, но според нас не това е решението на проблема. Аз мога да платя на работника 100% от осигуровките и той да си ги внесе“, даде пример Желязков.

„Последните 7-8 месеца вървят редица предложения за промяна в трудовото законодателство, което явно остарява. Слава Богу никоя от страните не може сама да направи измененията.От 350 хил. действащи фирми, 93% са с по-малко от 9 работника.Абсурд е да се мисли, че всички те могат да спазват това законодателство. Трябва да бръкнем в раната и да направим законодателство, което да е за микропредприятията и за другите“, каза още Иван Нейков. Според него в трудовото право в света върви тенденция на доближаване до гражданското.

„Всички експертизи сочат, че законодателството ни в момента е неадекватно. Постигналите европейски заплати у нас са достигнали тези нива не благодарение на трудовото законодателство, а въпреки него. Час по-скоро сядайте на масата и започвайте да преговаряте“, призова бившият социален министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *