8,1% ръст на китайската икономика

Китайската икономика се разшири с цели 8,1% през 2021 г. благодарение на силния износ, но растежът продължи да се забавя в края на отминалата година до 4% заради слабо потребление на фона на серията огнища на коронавирусния вариант Омикрон и въвежданите заради тях локдауни в редица части на страната.

Китайско икономическо чудо. Причини за китайския бум - икономиката 2022

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през 2021 г. с 8,1% след слабия растеж с 2,2% през 2020 г. (заради възникналата тогава коронавирусна криза),  докато правителствените прогнози бяха за по-слаба експанзия от „над 6 на сто“, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила световна икономика, публикувани в понеделник.

В същото време обаче експанзията на китайската икономика продължи да се забавя в края на изминалата година, макар и по-сдържано от очакваното, като в рамките на четвъртото тримесечие БВП се повиши с 4% на годишна база след растеж с 4,9% през третото тримесечие и очаквания за по-рязко отслабване на растежа до 3,6 на сто, информира bnr.bg.

Растежът през периода октомври – декември 2021 г. достигна най-слабо темпо от година и половина насам (от второто тримесечие на 2020 г.), тъй като втората по големина икономика в света изпитва проблеми с бързо охлаждащия се имотен сектор, както и със спорадични огнища на Covid-19, които могат да нанесат удар върху промишленото производство и веригите на доставки.

Няколко китайски града бяха в състояние на повишена готовност преди предстоящите ваксинационни пътувания за Лунната Нова година, тъй като вариантът Омикрон достигна повече области, включително столицата Пекин.

Рязко подобряване на икономическите перспективи за Китай : Ефир 2

Индустриалното производство нарасна през декември с 4,3% годишно след повишение с 3,8% през ноември, но продажбите на дребно се повишиха с едва 1,7% след растеж с 3,7% месец по-рано.

Сигналите за забавяне на икономическия растеж накараха Китайската централна банка да понижи изненадващо разходите по своите средносрочни заеми за първи път от април 2020 г., което кара някои анализатори да очакват по-нататъшна стимулираща парична и лихвена политика през тази година, за да се предпази от нарастващия риск от неизпълнение на разработчиците.

Китайската народна банка заяви, че понижава лихвения процент по едногодишни заеми за средносрочно кредитиране (MLF) на стойност 700 милиарда юана на някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,85% (от 2,95%), както и 7-дневната реверсивна репо лихва до 2,10% от 2,20%.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *