859 лв. е средната заплата в Сливенска област

859 лева е средната брутна месечна заплата през второто тримесечие в Сливенска област и спрямо първото тримесечие се е увеличила с с 6.0% . За обществения сектор средната месечна заплата е 1000 лв., а за частния – 801 лева.859 лв. е средната заплата в Сливенска област.

Резултат с изображение за левове

През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 8.7% в сравнение с второто тримесечие на 2017 година.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта се увеличават с 1.6% спрямо края на март 2018 и към края на юни 2018 г. достигат 37.5 хиляди.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2018 г. област Сливен е на 20-то място по показателя „средна работна заплата”, информира economynews.bg.

Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите: „Добивна промишленост“, „Образование“ и „Финансови и застрахователни дейности“.

Общо през първите три месеца на годината средната брутна заплата в страната достига 1077 лв. и нараства със 7% на годишна база. Нивото обаче е под това за последното тримесечие на 2017 г. – 1095 лв. (без годишните бонуси), но вероятно ще се повиши отново през следващите месеци.

Зад продължаващия растеж на възнагражденията стоят няколко фактора. От една страна, пазарът на труда още се възстановява, като през първото тримесечие броят на наетите в страната се увеличава с 34.5 хил. души на годишна база до над 2.3 милиона (виж карето). Същевременно държавата също тласка възнагражденията нагоре чрез ръст на минималната работна заплата и на осигуровките. Ефект има и административното увеличение на заплатите на учители, полицаи, военни и работещите в част от държавната администрация.

Най-високите заплати обаче продължават да са на работещите в сферата на ИТ и телекомуникации. С ръст от над 10% за годината средното месечно възнаграждение в сектора достига близо 2.6 хил. лв. В другата крайност остават работещите в хотели и ресторанти, които получават средно по 655 лв. на месец.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *