9 банки искат да финансират БЕХ

Девет световни банки са потвърдили желанието си да участват в пряко договаряне с Българския енергиен холдинг за отпускане на заем до 650 милиона евро.От банките се очаква предоставянето на оферта, като окончателно е изяснено, ченяма да се предоставя държавна гаранцияза искания кредит до 650 млн. евро.

Парите са необходими, за да влезе в сила споразумението между НЕК и двете американски централи от комплекса „Марица-изток“, което ще доведе до поевтиняване на тока от ТЕЦ. Очакват се конкретните предложения на банките, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР

Тя се надява процедурата да бъде успешна и „да се осигури този ресурс, който да ни даде възможност да се отпуши по някакъв начин системата и да влезе един свеж ресурс в енергетиката“.От тези близо 650 милиона евро, 325 милиона веднага ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините тези пари, припомни министърът.

Вече са проведени разговори с една от двете американски централи – „Ей И Ес“, и е постигната договореност крайният срок за погасяване на задълженията на НЕК да бъде удължен до 26 февруари 2016 г. С другата централа -„Контур глобал“, в момента се осъществяват преговори.

С изплащането на задълженията на НЕК към американските ТЕЦ, ще влезе в сила и подписаното споразумение за намаляване на таксата за разполагаемост, която НЕК им плаща. В годишен план това ще спести на НЕК 97 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *