9 от 10 жилища у нас са без застраховка за бедствие

Около една десета от българите са сключили имуществените полици, въпреки че почти всички живеят в собствено жилище. В това число са включени и застрахованите по изискване на банка кредитор ипотекирани жилища, коментираха от застрахователните дружества пред „Монитор“.

В зависимост от избраните рискове на покритие и сумата, на която се застрахова даден имот, цената може да варира от 20-30 до 250 лева. У нас все още имуществената застраховка се сключва основно по задължение, например, когато имаме ипотечен кредит и банката изисква имуществена полица. Всяка застраховка има базови рискове – „Пожар“ и природни бедствия, земетресението и други рискове се добавят към основното покритие. „Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото. Предмет на специална полица са ценни картини, предмети, бижута, машини и работно оборудване“, уточниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Щетите от природните стихии през последните години за кратко увеличават интереса към застраховките на дома, показват разчетите.

В България няма задължително застраховане на дома. При бедствие държавата изплаща с приоритет на обществените сгради и инфраструктура, а за частните имоти се заделят доста по-малки суми. Застрахователната сума е максималният размер на обезщетение, който можете да получите. Завишаването при оценката на имота води до излишно плащане на по-скъпи премии, тъй като при инцидент няма как да се надцени стойността на повреденото. Занижаването означава по-малки обезщетения. Компаниите имат разделения на имотите по райони, като всеки от тях е с минимална цена, приблизително на стойността, нужда за възстановяването му.

В условията за застраховането премиите могат да се разсрочат на две или повече плащания през годината, но за получаване на обезщетение обичайно застрахователите искат да платите цялата премия. Задължително проверявайте може ли да ползвате пълно обезщетение и при какви условия повече от веднъж в рамките на срока.

Междувременно стана ясно, че близо 500 000 лв. дава правителството за справяне с щетите от двата урагана, които минаха през Враца в последните седмици. Премиерът Бойко Борисов покани кмета Калин Каменов на заседанието на Министерския съвет в понеделник, където градоначалникът лично го запозна с текущата ситуация в града и най-големите поражения от стихията. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на обществени сгради училища и детски градини. Ще бъдат ремонтирани и двете футболни игрища, които бяха унищожени от вятъра. Всички инфраструктурни съоръжения, които са засегнати от стихията, ще бъдат поправени с помощта на държавата, информира в.Монитор.

Кметът Калин Каменов благодари на правителството за бързата реакция в този труден момент и увери, че средствата ще бъдат изразходвани максимално отговорно.

Премиерът съобщи новината и по време на връчването на наградите „Достойните българи“. При награждаването на трима млади програмисти от града министър-председателят уточни, че парите ще се отпуснат в четвъртък и с тях ще се ремонтират претърпелите щети училища, детски градини, електрически стълбовете и т.н.

„Искам да благодаря, че сте в България и че сте останали във Враца. Искам да благодаря и на кмета, че е създал тези условия“, каза още Борисов при награждаването на младежите.

През изминалите почивни дни вятър отнесе покриви на къщи, събори дървета, изпочупи стъкла и повреди електрически стълбове. Сериозни поражения на къщи има във врачанския квартал Кулата.

През уикенда столичните аварийни екипи са се отзовали на над 80 сигнала за паднали клони и дървета на пътни знаци. Дейностите по отстраняване на клоните и поправянето на знаците са за сметка на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *