9% ръст на инвестициите в логистични имоти за първото полугодие на 2015 г.

Общият инвестиционнен обем от логистични имоти в Европа, Средния Изток и Африка през първата половина на 2015 г. достига 10 млрд. Евро, което на годишна база представлява увеличение от 9%. Това показват обобщените данни от изследване на Colliers International.

Доходността

Според анализа, значително свиване на доходността се наблюдава на всички пазари в Обединеното Кралство, като най-голям спад (-100 базисни точки) има в Манчестър, Бристол, Единбург и Белфаст.

Ключови холандски и немски пазари, с изключение на Берлин и Хамбург, също се характеризират с ниска доходност за периода.

Въпреки че скандинавските държави отбелязват годишно увеличение на инвестиционните обеми от 85%, основните шведски логистични пазари – Стокхолм и Готенбърг бележат лек спад (-25 базисни точки), както и Осло (-10 базисни точки).

Наемните нива на първокласни логистични площи в Единбург отбелязват растеж от 11.1 % през първото полугодие на 2015 г. – това са най-високите стойности за Европа през разглеждания период.

Позитивно развитие има и в Глазгоу и Манчестър (+10%), Бристол (+8.3%) и Ротердам (+7.9%).

Противно на тях, Минск в Беларус отчита най-големия спад от 15.5% в наемите на първокласни имоти в Европа през първата половина на годината, следван от Киев в Украйна с 14.9% и Санкт Петербург в Русия с 8.3%.

Тим Дейвис, мениджър Логистични и индустриални имоти в Colliers EMEA, казва: „Логистичният пазар в Европа продължава да се характеризира с недостатъчно свободни висококачествени площи. Въпреки това, наемите на този тип имоти остават стабилни в преобладаващата част от пазарите през първото полугодие на 2015 г. Изключение прави Обединеното Кралство, където предлагането е ограничено, а търсенето расте, в резултат на което наемните цени бележат позитивно развитие.“

Според Дейвис, на английския пазар се наблюдава сериозна активност, а в останалата част на Европа това тепърва започва да се случва. В същото време свободните площи са недостатъчни, а търсенето се увеличава. „Това неизбежно ще доведе до все по-голямо спекулативно строителство в наложилите се логистични локации в Европа“, прогнозира Тим Дейвис.

Акценти за основните локации в Европа

Наличието на първокласни площи в главните градове вГерманияостава ниско. Същото се отнася и за строителството на нови такива. Въпреки това, наемите са стабилни, с изключение на Мюнхен, където има незначително увеличение (2.3%), а очакванията са то да се запази.

На логистичния пазар вХоландиясъщо липсват достатъчно модерни площи в ключови локации, поради което много ползватели избират сами да построят необходимите складови помещения. Увеличава се и броят на спекулативни площи, поради подобрената икономическа обстановка и увеличеното финансиране. Друга тенденция е нарастващият интерес към по-малки помещения около големите градове най-вече от страна на компаннии в сектора на електронната търговия.

ВШвеция, наемните нива са се увеличили в Готенбърг (4.3%) и Малмьо (3.8%), а в Стокхолм остават стабилни след засиления растеж през 2014 г.

Като цяло наемните нива вЦентрална и Източна Европаса стабилни. Известно увеличение се наблюдава в Будапеща (6.5%) поради нарастване на търсенето в комбинация с освобождаване на част от наличните логистични площи.

Тим Дейвис казва в заключение: „Апетитът на инвеститорите и рекордно ниските лихвени проценти продължават да подтискат доходността от първокласните логистични площи. През първите шест месеца на 2015 г. станахме свидетели на нейното свиване на повече от половината от наблюдаваните пазари. В следващите 12 месеца очакваме тенденцията да продължи в Холандия и Обединеното Кралство, както и в Дъблин, централната част на Полша, Варшава и Букурещ.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *