90% от пропан-бутана се използва за зареждане на автомобили

Между 380 хил. и 400 хил. тона пропан-бутан се реализират на българския пазар всяка година. Около 90% от тях те използват за автомобилния транспорт. Това сочат данните на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Ангел Ангелов, член на Асоциацията, посочи, че около 5% отиват за пълнене на газови бутилки, а останалите – за резервоари за битови и промишлени нужди, като например за малки промишлени цехове.

На пазара у нас има към 2,5 млн. газови бутилки. От Асоциацията коментират, че те могат да бъдат опасни, когато са пълнени на газостанции, а не в специални пълначни станции. Годишно в страната има към 20-30 случая на взривени газови бутилки, които причиняват сериозни материални щети, а нерядко и смъртни случаи.

Това се случва, защото не се спазват специфични изисквания при зареждането на бутилките, като например не се взима предвид разширяването на газа при по-висока температура.

Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА, уточни, че са положили големи усилия за промени в законодателството, което позволява зареждането на газови бутилки. Той категорично отрече, че са водени от корпоративни интереси в този сектор, а целта е да бъдат избегнати нещастните случаи при експлоатация на тези бутилки.

В страната има само два пункта за промишлено пълнене на газови бутилки, уточниха от БПГА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *