9,3% ще е средното увеличение на пенсиите от 1 април

 
Такива са предложенията за бюджета на общественото осигуряване от НОИ и те подлежат на преговори със социалните партньори, съобщиха БНР и БТА. Това, което държавата предлага в лицето на НОИ, е пенсионерите, които са се пенсионирали в периода от 1 януари 2010 г. до 31 декември същата година, да получат увеличение  от 1 април от 8,8%. Това са 6% от пенсионерите в момента.
Пенсиониралите се през 2011 г. са 5,7%, а тези, които са излезли в пенсии и ще излязат до края на 2012 година – 2,2%. Така по думите на социалния министър Тотю Младенов ще се разпредели справедливо индексацията, която трябва да покрие инфлацията, натрупана през юни 2009 г. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст също ще се увеличи от 1 април. От 146 лева сега тя ще стане 150 лева, а социалната пенсия, която в момента е 100,86 лв., също ще се увеличи и ще стане 110 лева.
Младенов обясни, че на индексация със съответните проценти ще подлежат и пенсиите на починалите съпрузи, инвалидните и наследствените пенсии. В бюджета на Общественото осигуряване не се залага увеличение на осигурителните вноски с изключение на тези, които се правят на военните и на полицаите, но те ще са за сметка на държавния бюджет и по-голям трансфер с 20%, за да могат да се покриват разходите на сегашните пенсионери от силовите ведомства. През 2013 г. НОИ ще раздаде 2 692 324 пенсии на 2 212 860 пенсионери.
Това, което замисля НОИ и което се предлага в неговия бюджет, е средното увеличение на минималните осигурителни прагове догодина да е 3,3%, като Младенов подчерта, че в тези сфери, където няма договорка между бизнес и синдикати, няма да налага средното увеличение.
Не се залагат и промени в изплащането на обезщетенията за гледане на дете, както и обезщетението за безработица. Майчинските през следващата година ще се запазят в размер на 240 лв., обяви социалният министър. Държавата предлага временната антикризисна мярка за първите три дни от болничния, които се плащат от работодателя, от следващата година да стане постоянна. Обезщетението за безработица няма да се променя и ще е 60 процента от загубения доход. В бюджета на НОИ се залага обезщетение за безработица за следващата година да получат 110 500 души, а средногодишният процент на безработица да е 10,9 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *