„Лидл България“ търси продавачи с 1000 лв. заплата

„Лидл България“ прибегна до непознат досега ход: публично обяви заплатите, които дава за новоназначени продавачи в столицата – бруто 1000 лв. на месец. Мярката е съчетана с увеличение от 17% от предлаганото досега възнаграждение.

Разгласяването и увеличението вероятно са резултат от недостига на пазара на труда. Практиката в сектора, а и по принцип в частни компании, е заплащането да не се обявява предварително, а да става ясно при интервю. Проучване показа, че това са нивата и в други големи вериги, но средно в ритейла заплащането е по-ниско.

Обявата на „Лидл“

Стартово брутно възнаграждение от 1000 лева с перспектива да нараства и в края на втората година да достигне 1350 лева. Това е официално обявената заплата за 80 нови касиер-продавачи в „Лидл България“, които веригата търси да назначи за магазините си в София. Тези възнаграждения ще бъдат въведени както за новите, така и за настоящите служители в търговските обекти в столицата, съобщиха от компанията в специално прессъобщение. Ако се изчислят нето, сумите са съответно 800 лв. за начална и 1089 лв. след две години, показва изчисление на „Капитал“.

Новопостъпилите могат да разчитат и на допълнително здравно застраховане и ваучери за храна в размер на 60 лева месечно, допълват още от „Лидл България“. Част от обявените позиции предлагат и гъвкаво работно време, например за студенти, уточняват от веригата.

От компанията поясняват също, че повишението на заплатите на служителите в софийските магазини е „поредната стъпка от дългосрочната й стратегия за разширяване на търговската мрежа, както и за утвърждаване на позицията й на водещ работодател сред веригите в страната“.

Lidl е част от немската Schwarz-Gruppe и присъства в над 25 държави. В България отвори през 2010 г, а днес има 83 магазина в 43 града и над 2000 служители. В София веригата има 21 обекта. „Лидл България“ е втора сред търговците на дребно в страната (след „Кауфланд“, която също е от немската Schwarz-Gruppe), като приходите й за 2015 г. са почти 650 млн. лв.

Мълчаливите конкуренти

Като цяло търговските вериги нямат практика да публикуват заплатите за конкретни позиции, обикновено сумите стават известни при кандидатстване за обявено работно място. Официалното съобщение на „Лидл“ за нива на заплащане предизвика разнопосочни коментари в сектора. Представител на търговска компания го определи като PR акция. Друг уточни, че тези високи нива на заплащане са възможни, тъй като разходите за труд в „Лидл“ са доста по-малки от тези на конкурентите, които предлагат ястия от топла витрина например.

От „Метро“, „Билла“ и „АБО маркет“ не пожелаха да коментират съобщението на „Лидл“ за нивата на заплащане. Според официална информация в „Билла България“ работят около 4300 души. Известно е, че веригата прилага диференцирано заплащане за служителите си в зависимост от големината на града, в който се намира магазинът. Свободните позиции се обявяват на сайта на веригата и са свързани с откриването на нов магазин. Следващото набиране на персонал вероятно ще бъде за магазина в столичния „Сердика център“ (на мястото на закрития „Пикадили“), чието отваряне предстои.

Официалната статистика изчислява размера на брутната средна работна заплата за сектор „търговия“ заедно с „ремонт на автомобили и мотоциклети“. Според тези данни през декември 2016 г. тя е била 946 лв., което е под средната за страната – 1012 лв. Най-пресните числа по градове са за 2015 г., когато в София брутната заплата в бранша е била 1112 лв.

По неофициална информация от ритейл бранша обявените от „Лидл България“ стартови заплати за касиери от 1000 лв. за магазините в София са над средните нива на заплащане за аналогична позиция в сектора.

Като другите

„Колегите са се изравнили до голяма степен до нивата на възнагражденията, които заплащаме ние“, коментираха лаконично за „Капитал“ от търговска верига „Фантастико“. Работещите във веригата са над 2800.

Димитър Спасов, председател на управителния съвет на „Кауфланд България“, заяви, че „заплащането при нас е над средното, а към него се прибавят както ваучери за храна в размер на 60 лв. месечно, което е максимално позволеният от закона обем, така и допълнително здравно осигуряване, което при нас е факт“. „Постоянно разкриваме нови работни места. Последната голяма вълна бе преди около месец с отварянето на новия ни обект в София, когато бяха разкрити близо 150 нови работни места, информира capital.bg. Коректните условия и възможностите за постоянна и почасова заетост ни правят предпочитан работодател сред служители с различен профил“, обобщи Спасов. По данни на компанията заетите на трудов договор са 6800, а на граждански – 9800.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *