Дацов прогнозира инфлацията до 4,5% и растеж – под 2% тази година

Инфлация до 4,5 на сто и икономически растеж под 2 процента прогнозира зам.-министърът на финансите Любомир Дацов по време на конференцията „Финансовият сектор в условията на глобална финансова и икономическа криза: Решенията за България”, която се провежда в Пловдивския панаир. „Българският експорт страда заради свитото търсене в Европа, но вече усещаме и положителните проявления на глобалната криза. Затова очакваме инфлация между 3,5 процента и 4,5 на сто, което при близо 12 на сто през миналата година е значително намаление”, посочи Дацов. Според него друг благоприятен ефект е намаляването на дефицита по текущата сметка. Заместник-министърът обаче призна, че това е показател и за свиване на привлечените инвестиции, които до този момент винаги са били по-важни от самоцелната борба за намаляване на отрицателното салдо по текущата сметка.Очаквахме 2 на сто икономически растеж за 2009-а, макар че вероятно ще се наложат корекции в посока надолу, изненадващо заяви Дацов.

Финансовият министър Пламен Орешарски прогнозира, че в краткосрочен план лихвите по кредитите няма да паднат и достъпът до заеми ще остане ограничен поне до края на годината. Той посъветва домакинствата с ипотечни кредити по-добре да контролират разходите си, така че да могат да посрещнат увеличените вноски.

Според подуправителя на БНБ Цветан Манчев, в условията на финансова криза е необходимо законово да се гарантират бързи фалити на фирмите, за да може бързо да се възстанови доверието на кредиторите в длъжниците.

Валутният борд е безалтернативен за България и е спасението на цялата ни финансово-икономическа система, заяви председателят на Комисията по финансов надзор Апостол Апостолов. Той каза, че предложените от правителството антикризисни мерки в голяма степен ще неутрализират последиците от кризата, която вече е стигнала и до реалната икономика. Според Орешарски обаче планът „Станишев” само смекчава негативните ефекти на кризата, но не може да я неутрализира, както и плановете „Барозу”, „Саркози”, „Меркел”.

Източник: Пловдивски панаир
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *