ЕС опростява усвояването на средства, получаваме ги по-рано от предвиденото

Европейският съюз подготвя опростяване на процедурите за усвояване на средствата от европейските фондове, съобщиха български евродепутати на кръгла маса в София на тема „Планът за икономическо възстановяване на ЕС и мерките за инвестиране в реалната икономика“.
Миналата седмица Европейският парламент е приел доклада „Кохезионната политика: инвестиране в реалната икономика“, изготвен от евродепутата Евгени Кирилов, в който се подкрепят мерките, предложени от Европейската комисия, за опростяване на процедурите за усвояване на средствата от структурните фондове.
Намаляването на бюрокрацията ще подпомогне усвояването на средствата от ЕС, посочи Кирилов, цитиран от БТА. Очаква се още през тази седмица опростяването на процедурите да бъде потвърдено от Европейския съвет, добави той.
Евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Констанце Крел добави, че на заседание на Европейския парламент в Страсбург през следващата седмица ще бъде обсъдена нормативната рамка за усвояването на средствата от ЕС. По думите й след това ЕК ще изготви рамката и тя ще влезе в сила от юни тази година.
Крел добави, че процедурите ще бъдат ускорени и предвидените плащания по проектите ще се предоставят по-рано в регионите. Според нея има възможност да се опрости и администрирането на проектите за малки и за средни предприятия.
България няма да получи нови средства, повече от предвидените приблизително 7 млрд. евро до 2013 г., но важното е, че тези средства ще дойдат по-рано – през 2009 и 2010 г., за да се преодолеят последиците от световната финансова и икономическа криза, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *