Европейските хотели в прегръдката на кризата

Хотелите в Европа все по-осезаемо усещат последствията на икономическата криза.
Освен отлив на туристи и все по-малко резервации, напоследък много места за отсядане имат сериозни проблеми с обслужването поради независещи от тях обстоятелства, пише EUobserver.
Парижки двузвезден хотел, например, се извинява на своите посетители, че не може да им осигури чисти кърпи и чаршафи, тъй като отговорната за прането и доставките им фирма свива дейността си заради кризата. Намирането на друг изпълнител, обаче, също се оказва повече от приключение.
Миналата година много хотели успяха да излязат на печалба, но тази се очакват сериозни загуби и дори фалити заради 8,9-процентния среден спадна нощувките за първото тримесечие, в сравнение със същия период на 2008 г. Разлика в срива на нощувките и резервациите се наблюдава в източно- и западноевропейските хотели: за едните, съответно, 19%, а за другите – 16% средно, сочат резултатите от международно изследване.
Най-много страдат хотелите в европейските мегалополиси, чиито приходи през първите три месеца от годината са потънали с 23 на сто в сравнение с аналогичния период на 2008 г. Най-ниски приходи са отчели хотелите в Мадрид – спад от 27%, в Париж приходите потъват с 19 на сто, а в Рим – със 17%.
В отчаяния си опит да привлекат повече посетители хотелиерите стартираха различни промоции, свалиха драстично цените и направиха пакети със специални отстъпки. Пазарът във Великобритания Испания и Италия пък изглежда доста по-уязвим от този в Германия и Франция, установяват експерти.
Кризата, както сочат резултатите от проучването, е освободила сериозна ниша за големите вериги, които се надпреварват да изграждат бутикови хотели и да предлагат на своите клиенти още повече лукс на достъпни цени. Миналият месец базираната във Великобритания Intercontinental откри първия си супер луксозен хотел в Лондон – Indigo.
От Marriott International също възнамеряват да отворят бутикови хотели под нов бранд през 2010 г. в Париж, Мадрид, Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис. Собственикът на веригата Sheraton – Starwood, пък смята да открие свръхлуксозен комплекс в Барселона още тази година, а след две години – и в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *