Assicurazioni Generali подписа споразумение за придобиването на 30% дял в китайската компания

Assicurazioni Generali подписа споразумение за придобиването на 30% дял в китайската компания за управление на активи Guotai AMC. Стойността на сделката, която очаква одобрение от китайските регулаторни органи, е 100 млн. евро.
Guotai е първото дружество за управление на активи в Китай, създадено през 1998 г., и към днешна дата е едно от малкото с лиценз за управление на всякакви видове активи. Сред тях са допълнителните пенсионни планове за предприятия, които наскоро бяха пуснати в Китай, и чието управление може да става само от лицензирани за целта компании.
Споразумението е подписано вчера в Рим от главния изпълнителен директор на Generali Group Серджо Балбинот, и Джин Ксу, главен изпълнителен директор на Guotai, в присъствието на китайския президент Ху Цзинтао и италианския премиер Силвио Берлускони.
Сътрудничеството с Guotai ни позволява да допълним листата от застрахователни продукти, които местните ни компании вече предлагат, както и да осъществим стратегическия си план за превръщането ни в един от ключовите играчи на китайския пазар, предлагащ допълнителни пенсионни планове за предприятията, заяви Серджо Балбинот. Чрез лиценза на Guotai AMC, Generali ще може да разшири пенсионните си продукти към „втория стълб“ на допълнителните пенсионни планове, въведени наскоро в Китай.
Guotai AMC със седалище в Шанхай е една от 7-те китайски компании за управление на активи от общо 60 в страната с лиценз за управление на всички видове активи. Компанията управлява част от активите на NSSF – Националния фонд за социално осигуряване, както и на фондовете, принадлежащи към втория стълб на новата система за социално осигуряване, която въвежда няколко доброволни пенсионни плана, базирани на вноски едновременно от работодатели и работници. Активното население, което би могло да се включи в това осигуряване, наброява 220 млн. работници. Към момента вноски да допълнителни пенсии правят едва 5% от тях.
Generali от своя страна присъства в Китай от 2002 г. насам в животозастрахователния сегмент чрез Generali China Life Insurance – смесено дружество между Generali и China National Petroleum Corporation (CNPC), водещата китайска петролна компания. В края на 2007 г. двете дружества разшириха сътрудничеството си и в общото застраховане, създавайки Generali China Insurance Company.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *