Преглед на печата

Компромат за Славчо, да не стане лидер
в. 24 часа
Очаквам компромати срещу мен до извънредния конгрес на ВМРО, на който ще се избира председател. Това заяви пловдивският кмет Славчо Атанасов, който е номиниран за поста на Красимир Каракачанов.
„Не изключвам удари под кръста и съм готов да ги посрещна. Това е част от мръсна-
та политическа игра , допълни градоначалникът. Той твърди, че зад него са комитети от Южна България и Пиринска Македония. “ Един кмет винаги е атакуем и могат да изфабрикуват скандал точно преди 17 октомври“, каза градоначалникът. Пловдивски войводи алармираха, че се създават около 100 фалшиви организации, които да попречат Славчо да бъде избран за лидер. Въпросните комитети се пръквали в Търговище и Русенско, откъдето е Каракачанов.
„Ама стига с тия слухове от Пловдив! Крайно време е, който знае нещо, да излезе и да го каже
с името си. Тези войводи се държат като мишки, а не като мъже“, отсече Каракачанов. Той обясни, че компроматите не били патент на ВМРО, особено пък за вътрешен човек като Славчо Атанасов. „Ако науча, че някой се занимава с такива неща, лично ще го изключа“, закани се лидерът.

Даваме 1 млн. евро на съседни страни
в. Труд
Един милион евро за 3 години ще отпусне българското правителство на съседни държави, които не са членки на Европейския съюз. Парите ще отидат за развитие на инфраструктурата, транспорта, екологията и социалния сектор в Македония, Сърбия и Албания.
Средствата се дават в рамките на специален Доверителен фонд на Европейската комисия, който насърчава политиката на добросъседство между държавите от ЕС и страните извън организацията.
На утрешното си заседание правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира правилата за усвояването на средствата, които ще се координират от Европейската инвестиционна банка.
България заяви готовност да участва в доверителния фонд още през януари т.г. и дори вече отпусна 108 000 лв. на Македония. 42 000 лв. от тях трябваше да бъдат използвани за ремонт на физкултурния салон на училище „Георги Наумов“ в Битоля, а с 30 000 лв. трябваше да се възстанови почивният център „Бавчалък“ в Кочани.

Цветанов на 4 очи с трима колеги
в. Телеграф
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна вчера с колегите си от Австрия, Германия и Румъния.
Това стана в рамките на визитата му в Брюксел и участието му в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“. МВР шефовете са обсъдили как да изградят единна система и критерии за убежища на бежанците. Австрия е поела ангажимент да помогне на страната ни за съхраняването и анализа на ДНК данни. Заедно с Германия ще се реализира съвместен проект за борба с корупцията.

Купуват 50 нови рейса за София
в. Стандарт
50 нови лъскави автобуси ще тръгнат по софийските улици. Раздрънканите икаруси пък ще отидат в историята. Това е една от мерките, с които общината се опитва да накара столичани да слязат от колите и да ползват градския транспорт. Вече е в ход процедурата за конкурса, съобщи за „Стандарт“ Асен Добранов, шеф на „Столичен автотранспорт“. Очаква се в надпреварата да участват известни марки като „Мерцедес“, МАН и други. Новите возила ще отговарят на всички изисквания на ЕС за сигурен и комфортен превоз на пътници. Задължително ще е условието рейсовете да са нископодови и да имат подвижни платформи за инвалидни колички. По този начин Добранов коментира жалба на столичанин до Комисията за защита от дискриминация. Гражданинът се оплакал, че по автобусните линии 313 и 604 срещнал лошо отношение от шофьори. В повечето рейсове нямало платформи, а където съоръжението все пак го имало, водачите не знаели как да работят с него или просто не искали да спуснат платформата. Шефът на автотранспорта обеща част от новите автобуси да обслужват и маршрутите, от които има оплаквания. Предстои да се обяви и поръчка и за 20 автобуса на природен газ, които са по-екологични от дизеловите. Разрешение за покупка на общо 50-те нови рейсове са дали съветниците през април тази година.

Ремонти блокират Пловдив
в. Телеграф
Ремонти блокираха Пловдив. Не разбрали за поредните разкопани улици шофьори висяха с часове вчера по кръстовищата на бул. „България“, бул. „Руски“, моста на Герджика, ул. „Победа“ и част от бул. „Руски“.
„Ако сега са почивни дни и движението е сравнително спокойно, то след десетина дни започва Есенният панаир. Тогава как ще са задръстванията, не ми се мисли“, коментира гневно шофьор на автобус. Клиент на такси пък проплака, че за едно и също разстояние преди е плащал 4,50 лв., а сега му поискали 9 лв.
Част от северното платно на „България“, което е пред хотел „Санкт Петербург“, от два дни е затворено за ремонт. Отсечката между бул. „Васил Априлов“ и колелото на Панаира ще глътне 6 млн. лв. Ул. „Победа“, а също и мостът на Герджика и част от бул. „Руски“ също са затворени. Така основният автомобилен поток се пренасочва към бул. „Васил Априлов“, мостовете при Панаира над река Марица и моста на Адата. „Адата е кошмарен рано сутрин. Всички се струпват там. Тапите са километрични“, каза таксиджия. До 14 декември трябва да се пусне трасето „Победа“ – „Руски“, коментира зам.-кметът Руси Панчев.

МВФ: Стягайте още коланите
в. Стандарт
Новият кабинет правилно намалява разходите, заявиха от фонда
СОФИЯ. Дупка в бюджета за тази година най-вероятно ще има, но това не е краят на света. Прогнозираме дефицит от 0,5% в хазната, заяви вчера шефът на мисията на Международния валутен фонд у нас Бас Бакер. Целта на новия кабинет да постигне балансиран бюджет за 2009 г. не е невъзможна, но е много трудно постижима в сегашната обстановка, коментира още той. Очакванията на МВФ за 2010 г. са за дефицит от 2 или повече процента от БВП в зависимост от развитието на кризата.
От фонда приветстваха действията на управляващите за намаляване на разходите. Остра критика обаче беше отправена към предишния кабинет. За първите 7 месеца на 2009 г. фискалната политика на страната не е била съобразена с новата икономическа ситуация. В резултат приходите са намалели с 10 на сто, а разходите са се увеличили с 24% на годишна база, изтъкна Бас Бакер. Така излишъкът от 6,3 на сто, отчетен за първата половина на 2008 г., се е стопил до дефицит в размер на 0,6% от БВП. Без промяна на политиката този недостиг би могъл да стигне и над 3,5% за 2009 г., обясни шефът на МВФ у нас. Затова промените, започнати вече от новото правителство, са необходими и добре дошли в сегашната обстановка, обясни Бакер. Прогнозите на МВФ са за спад на българската икономика с 6,5% за тази година и с 2,5 % за следващата. Според данните, изнесени от фонда, инфлацията у нас за 2010 г. ще е около 1,7%, а дефицитът по текущата сметка – над 8% от БВП.

Сделките за жилища в София до 40 000 евро
в. Експрес
70 % от сделките за жилище в София са кешовите клиенти, които купуват имоти в рамките на 30 000-40 000 евро. Това сочат анализи на европейската мрежа от компании за недвижими имоти ERA, съобщи Теодора Димитрова, която е мениджър на компанията за България и Румъния. По-голяма част от сделките на пазара на недвижими имоти в София са с клиенти, които разполагат с пари в брой. Основно тези купувачи се ориентират към подценени имоти – такива, които са на подпазарна стойност. Нивата, на които купуват, са ней-вече в границите до 50 000 евро, съобщи Димитрова. Като цяло не се регистрират сделки „на зелено“. По-голямата част от сделките са на акт 16 или поне на акт 15.

МВФ: В криза сте и догодина
в. 24 часа
Търговията сменя строителството като мотор на икономиката
И догодина страната ни ще е в криза според прогноза на приключилата вчера мисия на МВФ у нас. Бюджет 2010 г. най-вероятно ще приключи с 2% дефицит, прогнозира шефът на мисията Бас Бакер. „Причините ще се коренят или в неуспех на правителството да спазва строга дисциплина на харчовете, или на недостатъчно високи приходи заради невъзстановена от кризата икономика“, обясни Бакер.
За да се ограничат негативните ефекти, МВФ препоръча замразяване на растежа на заплатите в публичната сфера и отмяна на плановете на правителството да намали социалните осигуровки с 2% от началото на 2010 г. „Намаляването на осигуровките трябва да бъде внимателно преосмислено, и то в контекста на цялостна пенсионна реформа“, заяви Бакер. В противен случай мярката щяла само да доведе до увеличаване на разходите за държавния бюджет.
И тази година хазната ще завърши на дефицит от 0,5 % от БВП, прогнозираха още от МВФ. Експертите обаче похвалиха новото правителство, а в доклада изрично се отбелязва, че без мерките на кабинета „Борисов“ недостигът в хазната в края на 2009 г. е щял да възлиза на 3,9%. „Правителството ви залага, че ще постигне балансиран бюджет, но едва ли ще се оправдаят високите очаквания за увеличение на приходите от данъци, мита и акцизи“, заяви още шефът на мисията на МВФ. Бакер все пак се похвали, че заради действията на кабинета на Бойко Борисов фондът е преосмислил положително прогнозата си за България за тази година.
Търговията ще замени строителството като основен двигател на българската икономика и генератор на БВП след отминаването на кризата, прогнозира още шефът на мисията на МВФ.

В Брюксел пак коментират наши жрици
в. Експрес
Журналист от Брюксел разследва сливенската сутеньорска мафия. Според публикацията му българки масово заминавали на работа в Белгия.
„Сливен е известен с ветровитото си време и Сините камъни, но и с големия си брои жители роми. От Сливен са и повечето проститутки, които работят в Брюксел“, така започва статията си Мартин Аайденфрост в „Дер Бунд“. „Близо до Северната гара в Брюксел се намира улица „Аершот“. Почти всички къщи имат витрини, в които стоят проститутки. Група млади мъже минават покрай сградите, псувайки и подигравайки се на проститутките. Жените се усмихват. Повечето от тях са млади, много от тях са изключително красиви. Всички те са европейки. „Аершот“ е само част от брюкселската сцена на проститутките. Там работят около 200 жени. 70 процента от тях са българки, а 70 процента идват от Сливен“, пише авторът.
Според статистиката общо 2000 са проститутките от този град В Източна България. Защо проститутките идват от Сливен, пита Лайденфорст в полицейския участък, отговарящ за този район в Брюксел. От полицията го информират, че дори и сутеньорите са от Сливен. Обяснението на полицаите е, че това било бедно село, което по този начин успяло да забогатее. Авторът обаче коригира: Сливен не е село, а град със 100 000 жители. Бедност и безработица – това е най-честият отговор, който журналистът получава на своя въпрос.
„Бедни има и другаде, полякините са отишли в Брюксел да чистят, а поляците са станали водопроводчици, а не сутеньори и жрици“, пише Мартин Аайденфрост.

50 млн. потребители се жалвали в ЕС за 2008-а
в. 24 часа
50 млн. жалби на потребители са били подадени през миналата година в ЕС. Това заяви Джон Бел, шеф на кабинета на еврокомисаря за зашита на потребителите Меглена Кунева, на конференция в София преди дни. С нея се даде стартът на редица прояви у нас в защита на потребителите.
Според Бел около 70% от подадените жалби са удовлетворени. Самото оплакване обаче не е достатъчно, твърди той. Трябвало да има и кой да реши проблема. Бел обясни, че винаги, когато Брюксел получи сигнал от българските компетентни органи за нарушаване правата на клиентите, се вземат мерки.
Оказа се обаче, че много българи не знаят към кого и как да адресират жалбите си. Бланки, формуляри, гишета и бюрокрация объркват хората. Доверието им към институциите пък съвсем е загубено.
За пазара на храните Бел каза, че Брюксел е често сезиран за проблеми с монополно положение. В България има специфично усложняване от това, че производителите рядко получават справедлива цена за продукцията си. В края на октомври ще излезе доклад на Европейската комисия за взаимодействието между стопанските субекти и влиянието върху конкуренцията.
У нас пък трябвало да се промени системата за плащане на парно и хората да дават пари само за това. което получават.

Едва 1 % от българитеработят на две места
в. Телеграф
Едва 1 % от българите са избрали да припечелват пари, освен от основната, и от втора работа, показват данни на Евростат.
В целия ЕС повече от едно работно място са посещавали 3,9% от хората. Най-голям е процентът им в Дания – 9,9%, Швеция – 8,1%, Полша – 7,7% и Холандия – 7,2%. Най-малък дял на хората с втора работа е отчетен в България с 0,8%, Словакия – 1,1%, Унгария – 1,6% и Чехия -1,7%. За Румъния този процент е 3,9 – колкото е средният в ЕС. България се нарежда последна и по показателя работещи на непълен работен с едва 1,7% от хората. За ЕС средният процент е 18,2%. В Румъния всеки десети се труди по тази схема. Най-голям дял имат работещите на непълен работен ден в Холандия – 46,8%, в Германия -26% и Великобритания и Чехия съответно 25,5 и 25%.

Абрамович откри училище за богаташи
в. Стандарт – стр. 1, 10
Училище за богоизбрани направи Роман Абрамович. Той ще чете лекции заедно с други руски олигарси в новата бизнес школа „Сколково“, писа в. „Комсомолская правда“. Най-успелите руски богаташи ще продават знанията на студентите си срещу 50 000 евро. Това е цената на 16-месечно обучение по програмата Full-time MBA. 90 000 евро струва обучението за топмениджър с продължителност 18 месеца в Exequtive MBA. „Тази бизнес школа не е за бедни и простосмъртни. При нас действа принципът „Ако си толкова умен, защо си беден?“, уточни един от учредителите на школата. Тя бе открита от Дмитрий Медведев, който членува в борда на директорите на новия бизнес университет.

ДесиСлава с нов клип
в. Експрес
Септември се оказа доста натоварен за ДесиСлава. Наред с участията си певицата засне Видеоклип към една от новите песни от албума „Послушай сърцето си“. Деси направи допитване до феновете коя песен от албума харесват най-много. Спечели „Не можем без тях“. Песента е с игрив текст как мъжете ни ядосват, изневеряват и лъжат, но ВЪПРЕКИ това не можем без тях. Идеята на клипа е кастинг за мъже, на който ВСЕ не се намира достоен. Видеото ще се появи в интернет до няколко дни. Предстои записването на поне още един клип на Десислава -за дуетната песен с Костас Мартакис. В края на юни гласовитата певица и гръцкият секссимвол записаха песента „Agapi mou“ („Loving you“).

Шифърът на Лили е 20-10
в. 24 часа – стр. 32
Снимка на Лили Иванова от новата й фотосесия, дело на известния фотограф Васил Къркеланов. Звездата избра снимка от нея и за календара си, но засега я пази в тайна. Знае се само, че ще е различна от тази на плакатите.
Искате ли да имате автограф от примата на българската естрада Лили Иванова?
Шифърът към ценния за всеки фен подпис е 20-10. Няма нужда да правите сложни изчисления и да разгадавате кодове като в книгите на Дан Браун. Всъщност това означава просто 2010 година!
Трябва само да не пропуснете броя на „24 часа“ от 5 октомври – ден преди първия голям концерт на звездата в зала 1 на НДК. Тогава рано-рано заедно с вестника ще излезе първият календар за 2010 г., от който ще ви се усмихва изпълнителката на „Камино“, „Детелини“, „Ветрове“ и още стотици хитове. И то като подарък!
В НДК се подготвя невиждана сцена, за която Лили Иванова лично рисува декорите. На огромни видеостени ще се въртят специални клипове към всяка песен. А всичките, подбрани за двата концерта (на 6 и 7 октомври), са в нови аранжименти.
„Ще пея 2 часа, но никога не мога да спазя времето. Всичко зависи от публиката и нейната реакция. Щом тя иска от мен още и още, не мога да откажа“, признава примата на българската естрада. Тя крие още тайни за феновете си, които ще разкрие едва на концертите.

Жан-Клод в “Денсинг старс 2”
в. Труд
Универсалният войник Жан-Клод ван Дам ще се включи в “Денсинг старс 2” по Би Ти Ви. За това съобщава US клюкарско списание, а интригата бързо намери отглас сред фенските форуми в интернет. Според информацията холивудският актьор ще се вихри на дансинга в София цели 3 месеца, колкото трае състезанието.
Продуцент на “Денсинг старс 2” е Слави Трифонов, а екшън звездата вече е гостувала в шоуто му. От Би Ти Ви нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.
Още миналата седмица обаче от екипа на телевизията обявиха, че в предаването ще блести звезда от международен калибър. Фенове на турския сериал “Перла”, който закова вниманието на хиляди зрители по Би Ти Ви, тайно започнаха да се надяват, че става дума за някой от актьорите Къванч Татлъту (Мехмед) или Сонгюл Йоден (Инджи), около които се върти действието в съседската сапунка.
“Денсинг старс 2” започва на 27 септември и ще върви в събота и неделя. Според мълвата водещ на състезанието ще бъде Димитър Павлов, когото зрителите познават от спряната вече игра “Това го знае всяко хлапе” и от “Форт Бояр” по Би Ти Ви. Сред имената, намесени в “Денсинг старс” досега, са Наско Сираков, ДесиСлава и Емануела.

Слави и Алекс не правили секс
в. Телеграф
Слави Трифонов и Алекс Раева не са правили секс по време връзката си, призна певицата. „Имахме много силна връзка, но не сексуална. Беше обиден като напуснах. Той е такъв човек. След като напуснах шоуто, той го прие лично. Той приема работата си като призвание, като семейство. Аз наистина се забавлявах в това шоу, но аз вземам резки решения. Той очакваше аз да съм последната, която ще напусне кораба. Каза ми: „Давам ти един месец аванс, ще кажем, че те боли гърлото“, сподели красивата изпълнителка в предаването „На кафе“. Бившите гаджета не са се виждали от 3 години, нито пък се чували по телефона. „Ходила съм в шоуто след това, за да видя екипа, но само съм го виждала как минава. Всички, които напуснем шоуто, ни приема като врагове.

Залози подпалиха и чергата на съперник
в. Стандарт
Голям скандал със залагания избухна и в лагера на съперника на Левски в турнира Лига Европа – Залцбург. Австрийските медии съобщават, че изненадващата победа на тима с 2:1 като гост на Лацио миналия четвъртък имала неприятни последици за някои от играчите, които не били в Рим. Отпадналите от състава за мача с италианския отбор сърби Саша Илич и Джордже Ракич били забелязани от фенове в едно от кафенетата за залози в Залцбург. Двамата се радвали на гола на Лацио, но после посърнали след тези на съотборниците си. Новината наводнила форумите в интернет и шефовете на клуба привикали играчите на разпит. Ракич отрекъл всичко. Илич признал, че залагал, но не за победа на Лацио, и заради това бил изваден от състава за мача с Грьодих за купата. По случая ще има допълнително разследване и не е изключено да бъдат наложени още наказания.
Онази вечер Залцбург надигра с 1:0 Грьодих (трета дивизия) като гост и на осминафиналите за Купата на Австрия ще играе срещу Щурм (Грац) на неговия стадион. Гола отбеляза Ауфхаузер в 34-ата мин. Утре съперникът на Левски приема Щурм (Грац) в изтеглен кръг от първенството.

Босът на ЦСКА треперел до последно
в. 24 часа
Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов призна, че е бил притеснен до самия край надербито. „Не е важно, че не бихме „Левски“ с голяма разлика. И 2:0 е достатъчно. Показахме добраигра. В никакъв случай „Левски“ не е бил обезкръвен. Те имат 30 футболисти, аз не им знам титулярите. Бяхме по-добри“, доволен бе след мача босът.
„Не мога да кажа, че това е реванш за миналата година. Първенството е друго, мачът е различен. Поздравявам и двата отбора – получи се здрав и качествен двубой. Искам по-често да виждам ЦСКА по този начин. Това обаче не значи, че ще спрем да работим. Отличавам целия отбор“, заяви пък щастливият старши треньор на „червените“ Любослав Пенев.
„Както се видя, не подценяваме българското първенство. Европа? Там е мястото, където трябва да показваме истинското си лице. Имаме сили да побеждаваме както в България, така и в евротурнирите“, каза капитанът Тодор Янчев.

„Труд“
Спортното ведомство поема още 2 фирми
Спортният министър Свилен Нейков поема ръководството на две държавни фирми, стопанисващи десетки големи тренировъчни съоръжения.
Става дума за дружествата „ Академ и ка Спорт“ и „Академика 2000″. Досега бяха подчинени на просветната министърка Йорданка Фандъкова, но в сряда кабинетът ще ги прехвърли към спортното ведомство.
„Академика Спорт“ стопанисва зала „Христо Ботев“ и тенис комплекса „Мир и дружба“ в Студентския град в София, фирмата управлява още спортния комплекс на 4-ти километър в София зад бившите студентски общежития, както и съоръжения в с. Черноморец. Най-големият актив в капитала на „Академика 2000″ пък е столичната зала „фестивална“. Дружеството управлява още Зимния дворец на спорта и тенис кортове в Борисовата градина.
Преди няколко седмици министър Нейков публично обяви, че ще поиска тези дружества да преминат на негово подчинение, за да бъдат управлявани по предназначение. Идеята му е част от съоръженията да бъдат предадени в ръцете на спортните федерации, които обаче да поемат ангажимент за тяхното обновяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *