В търсене на европейските зелени столици

Европейската комисия обяви конкурс за европейските зелени столици за 2012 г. и 2013 г. Престижната награда за Европейска зелена столица отличава градовете, които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

По-рано тази година Стокхолм и Хамбург бяха отличени като първите победители, съответно за 2010 г. и 2011 г. Вече тече надпреварата за това кои градове ще претендират за престижната титла за 2012 г. и 2013 г.
Ежегодната награда цели да способства за това големите европейски градове да станат по-привлекателни и хигиенични места — „подходящи за живеене“.
„На местните власти се пада ключовата роля да подобрят условията на живот за жителите на градовете. Европейската награда за зелена столица мотивира градовете да решават своите екологични проблеми и да подобряват качеството на живот за гражданите, като непрекъснато вземат предвид околната среда при градоустройственото си планиране,“ заяви комисарят на ЕС по околната среда Ставрос Димас.

Всеки град от ЕС с повече от 200 000 жители може вече да се кандидатира за наградата „Европейска зелена столица“ за 2012 г. и 2013 г. Инициативата е открита за 27-те държави-членки, за кандидат членките (Турция, Македония и Хърватия) и за страните от Европейското икономическо пространство (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн).
Кандидатурите ще се оценяват въз основа на 11 критерия, свързани с околната среда, в това число местния принос в борбата срещу климатичните изменения, производството и управлението на отпадъци, природа и биоразнообразие, транспорт, въздух и вода.
Градовете могат да подадат по електронен път заявление за участие. Срокът за подаване на заявления едновременно за наградите за 2012 г. и 2013 г. е 1 февруари 2010 г. Победителите ще бъдат обявени през октомври 2010 г.
Журито е съставено от представители на Европейската комисия, Европейската агенция за околна среда и важни европейски и международни екологични организации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *