Сега пък се оформя и кинаджийски скандал

Бившият директор на Киноцентъра Евгений Михайлов ще изпрати на европейските институции документи за ощетяването на държавата след приватизацията на „Бояна филм“, ако прокуратурата не се самосезира.
Михайлов съобщи това днес и предостави документи на репортерите за неоснователните според него искове на „Ню Бояна“ към Националния исторически музей (НИМ), Националния военноисторически музей и Етнографския музей и на „Ню имидж България“, която купи Киноцентъра, към българската държава.

В исковата молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата американската компания претендира за над 1,3 млн. евро за около 2,5 дка от земята на Киноцентъра, върната при реституция, като при сключването на приватизационната сделка земята е била 302 дка, предаде БТА. Възмутен по думите му от всичко това, Евгений Михайлов отишъл да провери случая в Агенцията за следприватизационен контрол. Там разбрал, че делото е завършило и компанията е получила около 1 млн. евро, посочи той.

Михайлов настоява за прокурорска проверка, защото според него Агенцията за следприватизационен контрол е ощетила държавата с над 1 млн. евро. „Ако те се окажат прави, да се разследва Агенцията за приватизация, че е продала за около 5 млн. евро имущество, което – по „тарифите“ на „Ню имидж“ – струва около 300 млн. Ако действията на двете агенции са правомерни, прокуратурата да разследва мен, защото като директор на „Бояна филм“ съм подписвал цялата документация“, каза Евгений Михайлов.

Той припомни, че дарените от „Бояна филм“ костюми и реквизит от български филми на трите музея са на обща стойност около 4000 лв. „Ню Бояна“ оценява всяко от трите дарения за около 50 000 евро и иска обезщетение около 250 000 евро, посочи Михайлов.

По думите му заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е в странно положение при тези дела – като ищец в ролята си на член на съвета на директорите на „Ню Бояна“ и като ответник – в ролята си на представител на Министерството на културата (МК), на чието подчинение е НИМ.

„Не мога да се меся в работата на премиера и да искам оставката на Дерелиев, но ако той сам не я подаде, може би трябва да бъде посъветван,“ каза Евгений Михайлов. Той предостави на репортерите договор от 5 октомври 2009 г. между управителя на компанията Дейвид Варод и Димитър Дерелиев, с който Дерелиев става член на съвета на директорите на „Ню Бояна“.

„Приватизацията на „Бояна филм“ е приключила през ноември 2006 г. и е необяснима тревогата, възбудила г-н Михайлов през 2010 г. Що се отнася до заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, той подава на 21 юни 2009 г. писмена молба за освобождаването му от Съвета на директорите на дружество „Ню Бояна филм“. Това съобщиха от Министерството на културата (МК) по повод на изявленията на Евгений Михайлов.

Тъй като съгласно приватизационния договор на правителството МК задължително определя един свой представител в Съвета на директорите на дружеството, за да наблюдава дейността му, със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 10 август 2009 г. заместник-министър Димитър Дерелиев е определен като представител на държавата в Съвета на директорите на „Ню Бояна филм“. На извънредно общо събрание на акционерите на дружеството на 5 октомври 2009 г. предложението на МК е гласувано и на Димитър Дерелиев е определено заплащане от 500 лева. Още на 6 октомври 2009 г., със специален анекс, Димитър Дерелиев се отказва от възнаграждението и така изпълнява клаузите на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси“, се посочва в позицията на МК, цитирана от БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *