Преглед на печата

в. „24 ЧАСА“
„Турция не приема Доган за посредник“
В интервю за 24 часа турският премиер Реджеп Ердоган обявява че не приема Ахмед Доган за посредник при решаването на важни политически и икономически въпроси между България и Турция. Работим за свързването на България към нашите енергийни трасета, казва още в интервюто турския премиер.
„Смятат колко струва трупът на пътя“
Да има методика за обезщетенията по „Гражданска отговорност“ при убит или ранен при катастрофи. Тази идея е била представена от финансовия надзор пред застрахователи.
„САЩ чакат бомби в Германия , Англия и Франция“
Държавният департамент на С АЩ призова вчера американците да бъдат изключително бдителни при пътуванията си в Европа заради възможни терористични нападения, предадоха световните агенции.

в. „ДНЕВНИК“
„Цената на „Гражданска отговорност“ отново нагоре“
Цената на една от най- масовите застраховки в България – задължителната автомобилна полица „Гражданска отговорност“, ще поскъпне с между 10 и 30 лв. до края на тази и началото на следващата година и вече ще струва между 140 и 170 лв.
„Лекарите ще се върнат в борда на здравната каса“
Предстои промяна в начина, по който се ръководи Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) – в управителния й съвет ще бъдат включени представители на съсловните организации. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

в. „КЛАСА“
„Зам.-министър Камен Кичев по повод писмо отЕК за наземното обслужване: Изпълнихме всички изисквания на Брюксел към летище София“
Достъпът до инфраструктурата на летище София е напълно либерализиран. Всеки, който има необходимата квалификация, може да извършва наземни услуги на аеропорта. Това за яви пред „Класа“ зам.-министърът на транспорта Камен Кичев по повод изпратеното на 30 септември т.г. писмо от Европейската комисия със забележки към столичното летище.
„Свалят номерата на автомобили без „Гражданска отговорност“
Нови драконовски мерки предлага Комисията за финансов надзор (КФН) за автомобилите без задължителната „Гражданска отговорност“ (ГО). Това стана ясно след среща на надзора и представители на водещите компании в сектора в края на миналата седмица. Сред лансираните идеи са принудителното спиране
от движение на коли на не изрядни шофьори чрез сваляне на регистрационните табели или репатриране до наказателен паркинг.

в. „ДУМА“
„Кинотворци искат Рашидов да се оттегли“
Режисьори и продуценти напуснаха фестивала „Златна роза” във Варна в знак на протест. “Ако министърът на културата не е в състояние да при ложи Закона за киното, той трябва да се оттегли от поста си”, се казва в специалната декларация, подписана от много известни кинодейци
„Полицаи наизустяват брошури за Шенген“
Основен приоритет на Цветан Цветанов за влизането на България в Шенгенското пространство е обучението на полицаите. МВР е отпечатало брошури, с които ще се ограмотява всеки полицай..

в. „ПАРИ“
„Болното“ здраве донесе първи вот на недоверие за ГЕРБ“
След 14 месеца управление първият вот на недоверие към кабинета „Борисов“ вече е факт. В петък парламентарните групи на ДСП и БСП внесоха вота, а причината за него стана провалената здравна политика на ГЕРБ. Въпреки че ден по-рано се появи третият здравен министър от началото на мандата, опозицията е на мнение, че кашата е пълна, а отговорността е на правителството, не на отделни министри.
„БСК: Невъзможно е годината да завърши с икономически растеж“
Българската стопанска камара обяви, че е невъзможно годината да завърши с икономически растеж от 0.7%, както е заложено в актуализирания бюджет. Работодателите силно се съмняват и в очаквания от правителството растеж от 3.6% за следващата година, но въпреки това „принципно“ подкрепиха документа.
„България била готова да влезе в Шенген през март 2011 г.“
Общо 5 от 48 мерки за присъединяване към Шенгенското Пространство не са изпълнени изцяло или частично
Март 2011 г. е реалистичен срок за присъединяване на България към Шенгенското пространство, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това означава, че от следващата пролет вече може да няма граничен контрол на европейските вътрешни граници, в нашия случай с Гърция и Румъния, както и ще се въведе единна визова система.

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Министър прикрива афери“
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков крие какво се случва в една от най-апетитните застрахователни компании на нашия пазар – „Енергия“. В нея 50%от акциите държат най-големите държавни енергийни фирми, а другата половина се контролира от Димитър Желев.
„Резнаха бензина и колите за депутатите“
Депутатите, които искат да ползват кола от парламентарния автопарк, вече трябва да чакат на опашка за свободно возило.
Причината е, че ръководството на Народното събрание е спазило обещанието си и е бракувало старите мерцедеси и БМВ-та, които бяха с над 500 000 км пробег, научи „Телеграф“ представители. След „пенсионирането“ на автомобилите обаче се оказало, че в парламентарния гараж остават само 65 коли. Според правилата на НС служебен автомобил се полага на всеки от членовете на ръководството на парламента, както и на шефовете на 17-те постоянни комисии. Така излиза, че останалите 215 депутати могат да ползват общо 40 возила, което приблизително прави по една кола на шест човека.
„Бавят Шкумбата за Чикаго“
Заповедта за назначаване на Димитър Туджаров-Шкумбата за консул в Чикаго е подписана, но липсата на средства не позволява той да бъде изпратен в града. Това е обявил пред българската Общност в Чикаго външният дипломат №1 Николай Младенов, предаде сайтът eurochicago.com.

в. „ЗЕМЯ“
„Илюзиите, свързани с ГЕРБ, се изпариха“
БСП вижда партньор в лицето на президента
Илюзиите, свързани с ГЕРБ, в много голяма степен се изпариха и все повече българи оценяват управлението не по приказките, а по реалното си положение, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Пловдив вчера. По думите му правителството води страната към задънена улица. Кабинетът няма стратегическа визия за България, а когато не знаеш къде искаш да стигнеш, се оказваш там, където не искаш да бъдеш, коментира Станишев. БСП вижда партньор в лицето на президента и на всички, които работят в подкрепа на гражданската инициатива, която Първанов изгражда по места, подчерта лидерът на социалистите.
„Готови за Шенген още през януари“
Влизаме в зоната до края на идния март
Смятам, че през януари 2011 г. България ще бъде напълно готова за влизане в Шенгенското пространство. Унгария през март 2011 г. ще бъде страната, която ще вкара в Шенгенския договор Румъния България. Това каза вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, след като получи доклад от института’„Отворено общество“.
„Найденов: Законът за горите обслужва корпоративни интереси“
Настоящият Закон за горите е приет през 1997 г. и досега е оправян 42 пъти, за да обслужва корпоративни интереси, заяви вчера пред БНР министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че вече са открили достатъчно мотиви част от замените да бъдат анулирани по съдебен път. Имаме ангажимент към ЕК, за да можем да отговорим на съмненията й за нерегламентирана държавна помощ чрез т.нар. заменки, каза още Найденов.

„ЧЕЗ клекна на държавата, плати милиони като дивидент“
След искане на АТАКА да бъдат отнети дивидентите на ЕРП, ЧЕЗ побърза да изплати над 41 млн.лева на държавата. Това е изпреварваща реакция на електропреносното дружество, което не е плащало дела на държавата от печалбата от 2006-та година досега. „ЧЕЗ е чешка държавна фирма, която държи монопол върху 1/3 от българското енерго
„Три болежки не стигнаха на Трактора, за да напусне ареста“
Три болежки, от които се оказа, че страда лидерът на бандата „Октопод“ Алексей Петров, не бяха достатъчен аргумент и състав на Софийския градски съд вчера го остави зад решетките. Според представената петорна съдебно-медицинска експертиза Трактора страда от атрофия на мускулатурата, има счупени винтове на изкуствената си метална става, има обострени две дискови хернии, които не се влияят от медикаменти и физиотерапия, както и тежък полиартрит.

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„ЦСКА изгони още един купонджия“
Грегъри Нелсън е поредният футболист които попадна под ударите на треньора Йовановски. Нелсън бил в полунощ пред жилището му в комплекса „Макси“. След вечерния час от 23.00ч. Футболиста бе глобен с 2000 лв.

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„Гьоре лови черни в тъмното“
Треньорът на ЦСКА Гьоре Йовановски тръгна на лов за издънки в ЦСКА. Първата жертва е холандецът Грегори Нелсън. Сержанта Гьоре го изхващал посред нощ, че се прибира един час след позволеното. Гьорето пипнал Нелсън в полунощ пред жилището му в комплекса „Макси“. Македонецът бил определил вечерен час до 23.00, но онзи се прибрал цял час по-късно.
„Стилиян напуска след Евро 2012“
Стилиян Петров ще прекрати кариерата си в националния отбор след евроквалификациите в края на следващата година.
– Със сигурност оставам засега – заяви капитанът на Астън Вила пред анлийския в. „Сънди Меркюри“. – Ако се класираме, ще играя на Евро 2012. Ако не, напускам. Минаваме през изключително труден период, но няма да бягам от отговорност

в. „РЕПУБЛИКА“
„Тировете спрени през уикенда“
Обмислят забраната да стане целогодишна
Тежкотоварните камиони да не се движат по магистралите и първокласните пътища през почивните дни и официалните празници. Това обмислят в транспортната комисия в Народното събрание заедно с браншовите организации. Работна група ще решава как пробната забрана от лятото да се въведе за постоянно и да важи за цялата страна целогодишно, съобщи за „Република“ Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи
„До есента ще сме готови за Шенген“
Съвсем реалистично е влизането на България в Шенгенското пространство през 2011 г. Това обяви вътрешния министър Цветан Цветанов, след като получи междинния доклад на експертите от „Отворено общество“ за готовността на страната ни за Шенген. Министърът допълни, че на 9-ти октомври официално ще бъдат пуснати в експлоатация корабите, които ще изпълняват изискванията за международен контрол.
„Нашата Дилма – президент на Бразилия“
„Желязната лейди“ с габровски корени ще е първата жена държавен глава на латиноамериканската страна

в. „ЖЕНСКИ ТАЙНИ“
„Янчо Таков: Аз уредих паспорт с фалшива рождена дата на Лили Иванова“
Йорданка Христова: Лили Иванова не се явяваше на „Златния Орфей“, за да избегне риска от загуба
„Дянков губи милиони от развод с американската съпруга?“
„Синът на новия здравен министър се родил в Тунис“

в. „ПРО&АНТИ“
„Дянков – връзката между здравеопазването и руската енергетика“
Лекари и синдикати се заемат със задачата, да убедят премиера Бойко Борисов, че е системно заблуждаван за проблемите на здравеопазването и че главен виновник за тях и за цялостната влошена икономическа обстановка е министърът на финансите Симеон Дянков. Това стана ясно в сряда след среща между ръководствата на Българския лекарски съюз (БЛС) и КТ „Подкрепа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *