Ухажваната Турция

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция – парите валят

Забележителен икономически бум, скок до водеща регионална сила, изблик на градивна енергия и самочувствие, подсилено от покритие – всичко това превръща Турция в ухажван партньор – също и на Стария континент.

 Разцвет край Босфора. И не само там. Също и в Анадола, по Черноморското крайбрежие и на Мраморно море се долавя  напредък. Във времена, когато като последица от кризата  страните от Европейския съюз слабеят, Турция може да очаква тази година стопански ръст от над 6 процента. Сигурно това е и причината, поради която тези дни в страната се появиха британският премиер Дейвид Камерън, германският външен министър Гидо Вестервеле и неговият френски колега Бернар Кушнер.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Над половината от турците са под 30-годишна възраст
Криза ли?
Икономическият устрем укрепва самочувствието на Турция. Вътрешният пазар се развива блестящо. Също и износът – в Ирак се изнасят стоки за 5 милиарда и 800 милиона долара, в Иран – за 10 милиарда. Значително нараства и експортната квота за страни като Азербайджан и Саудитска Арабия. Вярно, че Турция също бе засегната от световната икономическа криза, но само за кратко време.
Страната си бе извадила поуки от тежката банкова криза през 2001 година. След това турските банки работеха на сигурно и избягваха доколкото е възможно рискове при инвестиции и отпускане на кредити. Главният икономист на банковия концерн YapiKredi Севдет Акчай е убеден в успешния път на Турция. Според него дори и само демографският фактор говори в полза на Турция. Над половината от общо 72 милиона турски граждани са под 30-годишна възраст – проблясък на надежда за застаряваща Европа.
Турция изпреварва България
„Турция е по-атрактивна стопанска дестинация от членуващите в Европейския съюз България, Румъния или Унгария“, казва уверено банкерът Севдет Акчай. Според него, поради нарастващата икономическа мощ нараства също и политическото влияние на Турция, което пък от своя страна се отразява положително на стопанското развитие.
Правителството в Анкара се опитва да ускорява този процес. Турция се представя като водеща регионална сила, която се придържа към формулираната от външния министър Давутоглу максима: „Нула проблеми със съседите“.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *