Ситуацията в Либия-неопределена и напрегната

Инцидентът е станал по време на въоръжена атака. В друг град-Мисурата, където властта е в ръцете на противниците на Кадафи, се готвят за отбрана. Това е третият по големина населен пункт в страната и, според някои информации, полковникът подготвя нападение с големи сили. Сега правителствените войски контролират градовете Рас Лануф и Бен Джавад.
Бунтовниците отстъпиха на 70 километра от Ел Брега, като практически този град е напълно запустял, тъй като неговите жители го напуснаха заради страх от кръвопролития. Армията на Кадафи продължава да държи град Завия, където вече седмица се водят кървави сражения.
В момента край бреговете на Либия се намират пет американски подводници, в това число и корабът Mount Whitney на 6-и американски флот.
Лигата на арабските държави също предложиха да бъде закрито въздушното пространство на Либия. На спешно заседание в Кайро министрите на външните работи на страните, членки на Лигата решиха да се обърнат с такава молба към Съвета за сигурност на ООН. Според Лигата, това ще позволи да се прекратят въздушните удари на правителствените войски на Либия по бунтовниците. Впрочем, подкрепата не бе еднозначна. Против бяха Сирия и Алжир, които заявиха, че това ще даде възможност за чуждестранна намеса в либийския конфликт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *