Финландия е отново в рецесия от началото на кризата

Финландия, една от най-яростните привърженички на мерките за икономии, навлезе в третата си рецесия от началото на финансовата криза, пише Financial Times. 
Икономиката на скандинавската страна през първото тримесечие се е свила с 0,1% на тримесечна и с 2,1% на годишна база. Безработицата от 8,8% повдига въпроса дали преследването на икономии е подходящо.
 
След ревизия на предишните данни се оказва, че страната е в рецесия вече от година. Последователни спадове на БВП имаше също през 2008-09 и 2009-10 г.„Разбираме нуждата да се държи под контрол държавния дълг, но предвид ниското му ниво във Финландия има хора, които мислят, че правителството трябва да направи повече за растежа“, казва директор на голяма местна компания.
 
Финландската икономика бе засегната от спада в Европа, където мерките за икономии отслабиха търсенето за нейния износ, който има дял от една трета в БВП.
През първото тримесечие експортът на Финландия се е свил с 4% на годишна база, а частното потребление – с 0,5%, макар че на тримесечна база са отчетени повишения.
Остава въпросът около дългосрочната перспектива пред финландската икономика. Упадъкът на Nokia, някога основен работодател, в комбинация със спада в традиционно силната хартиена промишленост, кара много икономисти и бизнесмени да се чудят откъде ще дойде растежът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *