Правят нови цигари с 28 милиона лева

“Булгартабак” продава още три тютюневи фабрики

Над 28 млн. лв. ще вложи „Булгартабак“ в разработването на нови цигари през 2007 г. Това предвижда инвестиционната програма на холдинга, пише в годишния доклад, предоставен на Българската фондова борса. От тези пари за модернизация и реконструкция са предвидени 10 млн. лв., а останалите са за нови марки „слим“, увеличение на дела им и работата по нови опаковки и нестандартни продукти.

Ще бъдат внедрени и нови технологии по обработка на тютюна и производството на цигари. Те са свързани с изискванията на Евросъюза за съдържанието на вредни вещества.

21,4 млн. лв. от предвидените средства ще бъдат осигурени с инвестиционни кредити, а останалите близо 7 млн. лв. ще са собствени. Част от тях ще дойдат от постъпленията от продажби на дъщерни дружества. Холдингът одобри методите за продажба на още 3 тютюневи фабрики – тези в Гоце Делчев, Смолян и Кърджали. Първото дружество ще бъде предложено на аукцион на борсата на 15 май. Минималната цена е 2,25 млн. лв. Смолянската фабрика ще се предложи на конкурс за минимум 1,5 млн. лв. Наддаването за „Кърджали-БТ“ тръгва от 2,5 млн. лв., пак на конкурс. Тези сделки също се очакват в средата на май. Преди дни на холдинга е била преведена последната част от дивидента на „Пловдив Юрий Гагарин БТ“ за 2005 г. Общо сумата е 1,8 млн. лв.

До края на годината се очаква да приключи и продажбата на четирите цигарени фабрики в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора, е записано още в доклада на „Булгартабак“.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *