Българите имат повече финансова култура

„Амплитудите в нивата на събираемост между отделните месеци на тази година бяха много по-малки в сравнение с 2011 г.”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. „Ако миналата година бяхме свидетели на разлики от 10 пункта само в рамките на месец, то през 2012 година събираемостта не демонстрира такива съществени скокове и спадове”, допълва Миткова-Тодорова.

По думите й този баланс се дължи на цялостното икономическо стабилизиране, но и на факта, че тегленето и връщането на кредити вече се случва по-разумно и умерено. Основни „виновници” за това са финансиращите институции, станали в пъти по-внимателни при отпускането на кредити. От друга страна потребителите преценяват по-внимателно финансовите си възможности, както и опциите си да изплащат ипотечен или потребителски заем. Прогнозата на асоциацията за последния месец на 2012 г. е за нива на събираемост, малко по-ниски, но много близки до тези през ноември, като основната причина се корени в късия на работни дни декември.
Очакванията на АКАБГ за 2013 година са за по-малки обеми в този сегмент. Това обаче ще се дължи по-скоро на по-малките кредитни портфейли на финансиращите институции. В допълнение към това те отпускат кредити по-трудно, а предвидливостта на българите ще продължи да расте през предстоящата година. Нивата на събираемост на неизплатените дългове ще се запазят стабилни и на стойности, близки до тези през 2012 година, прогнозират още от АКАБГ.

Въпреки позитивната картина, от Асоциацията призовават за пестеливост и разум около Коледните и Новогодишни празници. Съветът им се дължи на традиционния спад в доходите на потребителите през януари, причинен от еуфорията, която цари през декември. Много хора забравят, че предпразничното заплащане е временно явление и си позволяват редица неразумни разходи.

Поради меката есен и зима през втората половина на 2012 г. събираемостта при фирмите е на по-високо ниво, отколкото през 2011 година. Но тъй като повечето от ликвидните резерви на фирмите вече са изразходвани, се наблюдава, че все повече компании се ориентират към извънсъдебно събиране. Предприемането на цялостни и своевременни мерки по управление на търговските вземания води до подобряване на ликвидността, както и на събираемостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *