Плащаме с евро от 2010 година

Европейската централна банка ни хвали за излишъка в бюджета

България има възможност да въведе еврото от началото на 2010 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепи България в намерението й да влезе в Европейски валутен механизъм 2 (ЕВМ2) до края на годината. Всяка страна трябва да стои поне 2 години в този режим, преди да въведе еврото. През това време се наблюдават показатели като инфлация, лихви и валутен курс, които трябва да бъдат в определени граници.

На пресконференция, гуверньорът на ЕЦБ Жан-Клод Трише се изказал положително за напредъка на страната ни, гласи публикация на Института за пазарна икономика. Според Трише страната успешно е стабилизирала публичните си финанси и е доказала, че може да провежда стабилна фискална политика. Шефът на ЕЦБ е обърнал внимание и на дисбалансите в икономиката ни. Дефицитът по текущата сметка нарасна до 15,8% от БВП през 2006 г. През последните години дефицитът расте по-бързо от инвестициите.

България покрива четири от петте Маастрихтски критерия. Само инфлацията е проблемна. За да въведем еврото, тя не трябва да превишава с над 1,5 процентни пункта средната за трите членки на ЕС с най-ниска инфлация. Останалите критерии не са проблем заради валутния борд и стабилната фискална политика на правителството.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *