Скок на БФБ с 50%

Индексите на Българска фондова борса-София имат потенциал да постигнат ръст от 40-50% в рамките на тази година. Това прогнозира за „Стандарт“ Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг.

По думите му риск номер едно е ситуацията в Украйна и икономическата, и финансовата криза там, която ще има отражение и върху нашия пазар.

„Това може да доведе до спад на акциите у нас, но най-вероятно само в рамките на краткосрочна корекция, която ще бъде подходяща причина за покупки. Ако ситуацията не се влоши допълнително, българските индекси имат потенциал да завършат годината с 40-50% покачване. Да не забравяме, че от началото на годината SOFIX вече е направил ръст от 20% – само за два месеца“, посочва Цачев.

На същото мнение е и Благовест Крачев, брокер в ИП Карол. „Позитивни сме за развитието на фондовия пазар през годината поради причината, че има голям позитивен нетен паричен поток към БФБ“, посочва Крачев. По думите му акциите на БФБ в момента не са нито надценени, нито подценени с оглед ръста на цените, постигнат през 2013 г. и първите месеци на настоящата 2014 г. „В тази връзка не очакваме и сериозни спадове и смятам, че годината ще приключи като най-силната година за фондовия ни пазар от 2007 г. насам“, прогнозира Крачев.

И двамата анализатори са единодушни, че в момента на БФБ се наблюдава вливане на капитали, включително и от чужбина поради позитивни очаквания на инвеститорите за развитието на икономиката на страната. „Почти няма спекуланти, които търгуват краткосрочно. БФБ остава атрактивен пазар и печалбите не се облагат с данъци. Прехвърлянето на спестявания от депозити към борсата е процес, който ще продължи да движи растежа“, добавя Цветослав Цачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *