Новите продукти смаляват печалбата на Amazon

Най-големият онлайн търговец на дребно в света Amazon отчете поредно стабилно увеличаване на приходите от продажбите си, но продължава да печели сравнително малко.

През първото тримесечие на годината приходите се повишават неочаквано силно с 23 процента до 19,74 милиарда долара. Печалбата се подобрява с почти 32% до 108 милиона долара, обяви компанията след приключването на борсовата сесия в четвъртък. Извън САЩ обаче ръстът на приходите е по-слаб – 18 на сто. Цената на акциите се повиши в следборсовата сесия с малко над две на сто, предава Ройтерс.

Печалбата на Amazon от 23 цента на акция оправда намалените прогнози на анализаторите. Преди три месеца анализаторите очакваха печалба от 54 цента на акция, но по-слабото четвърто тримесечие коригира очакванията им. С изключение на еднократни сделки оперативната печалба на компанията падна с 19% до 146 млн. долара, което е спад спрямо печалбата от 181 млн. долара през първото тримесечие на 2013 година.

Фактът, че печалбата на Amazon изглежда по-скоро оскъдна в сравнение с тази на други технологични компании, се дължи на високите инвестиции, които главният изпълнителен директор Джеф Безос влага в продукти като таблета Kindle Fire или разпределителните центрове. Напоследък се появяват все повече спекулации и за това, чеконцернът ще представи собствен смартфон. Безос първо иска да спечели пазарен дял, а по-късно да печели от услуги, като например предоставянето на филми или музика. Наскоро групата представи приемащото устройство Fire TV, което може пренесе съдържанието от интернет към телевизора на клиентите.

През първото тримесечие разходите за технологии и съдържание са нараснали с 44% до 1,99 млрд. долара.

За текущото тримесечие Amazon очаква оперативна загуба в диапазона между 55 и 455 млн. долара при ръст на приходите от продажби в диапазона 15 – 26% до 18,1 млрд – 19,8 млрд. долара. През второто тримесечие на 2013 г. бе постигната оперативна печалба от 79 млн. долара.

Amazon е номер едно в онлайн търговията и се опитва да подсили лидерската си позиция. Едва часове преди излизането на доклада за тримесечието Wall Street Journal съобщи за амбициите на Amazon в бъдеще сам да прави доставките на пакети към клиентите си. В по-малка степен това вече се случва.

Освен това Amazon е и един от най-големите в световен мащаб доставчици на облачни услуги. В тази област концернът е в силна конкуренция с Google и Microsoft. В последните седмици конкурентите на този фронт си устроиха истинска ценова война. Amazon не предоставя отделни данни за своя облачен бизнес, наречен Amazon Web Services. Резултатите му са включени в категорията „Други“. Ръстът на приходите тук възлиза на 58 на сто спрямо година по-рано до 1,26 млрд. долара. Според главния финансов директор на компанията Том Жутак Amazon Web Services е “голяма част от категорията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *