British Airways ще плати глоба в размер на рекордните 121,5 млн. британски паунда

British Airways беше глобена с рекордните 121,5 млн. британски паунда след като призна, че допълнително е оскъпила билетите за полетите на дълги разстояния. Британската авиокомпания е сключила и споразумение за цената на билетите с Virgin Atlantic. Комапнията е посочила по-високата цена на самолетното гориво като основната причина за високите цени на билетите, коментира американската Агенция за антимонополна търговия (OFT).

Министерството на правосъдието на САЩ разследва случая от юни миналата година. Авиокомпанията заяви през май, че е заделила настрана сумата от 350 млн. британски лири, за да покрие глобите и таксите по делото. Антимонополните органи заявиха, цитирани от BBC, че некоректната конкуренция е неприемлива и няма да бъде толерирана за напред.

Размерът на глобата, която ще плати British Airways, се очаква да бъде обект на допълнително уточняване. Не се очаква обаче Virgin Atlantic да бъде наказана, тъй като компанията е разкрила схемата и е получила имунитет. Глобата слага край на гражданското дело, но криминалното дело срещу британския превозвач все още тече.

British Airways и Virgin Atlantic са извършили заедно поне шест нарушения в периода август 2004 г. и януари 2006 г. През това време оскъпяването на услугите е било между 5 и 60 британски лири. Според ръководството на британския превозвач, пътниците не са били ощетявани, защото по-високата надценка на горивото е „легален начин за възвръщане на част от загубите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *