1 милиард лева за иновации през 2015 г.

937,9 млн. лв. са планираните разходи за иновации през 2015 г. В сумата са включени както публичните разходи, така и средствата, които бизнесът ще похарчи. Сумата е почти двойно по-голяма в сравнение с 2011 г. Тогава разходите за научноизследователска и развойна дейност са били 429,6 млн. лева.

Удвояването на инвестициите е записано в последния вариант на Иновационна стратегия за интелигентна специализация до 2020 г. Тя служи като основа при разпределянето на евросредствата по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” през новия програмен период до 2020 г.

Догодина публичните разходи за иновации ще са в размер на 525,6 млн. лв. От тях 275 млн. лв. ще дойдат по линия на еврофондовете, а 197 млн. лв. – от държавния бюджет. Университетите ще осигурят около 53,6 млн. лв.

Очаква се предприятията и нетърговските организации да похарчат за иновации догодина близо 412,3 млн. лв. За тази година прогнозите са малко по-скромни – очаква се разходите за изследователска дейност да достигнат 823,4 млн. лв.
Въпреки нарастващите разходи България все още е на последно място в ЕС по иновации.

Страната ни изостава значително и при използването на цифрови технологии. Например според цифровата програма на Европа до 2015 г. 33% от малките и средните фирми трябва да продават продуктите си онлайн. Към края на миналата година обаче едва 4% от тези компании у нас развиват електронна търговия. Средното ниво за ЕС е 13 процента.

Европейските разчети предвиждат още поне 50% от населението да пазарува по интернет през 2015 г. Към края на миналата година обаче само 6% от българите пазаруват в мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *