Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

Кризата в Украйна и взаимните санкции на Русия и Европейския съюз (ЕС) застигат и пазара на ваканционни имоти в България, който е силно зависим от руските купувачи. Забавяне на сделките и спад на продажбите на руснаци, както и забавяне на ръста на продажбите като цяло се наблюдават във ваканционния сегмент.

Негативните ефекти се подсилват и от фалитите на руските туроператори, защото голяма част от потенциалните купувачи на втори дом у нас първо идват на почивка. Рекордният спад на рублата допълнително свива търсенето, както и засиленият интерес на руснаците към други примамливи дестинации за ваканционни имоти.

Забавянето на пазара донякъде може да се обясни и с рекордната за ваканционния сегмент 2013 г. Същевременно отдръпването на руските купувачи донякъде се компенсира с ръст на търсенето от страна на българи и купувачи от други националности, включително британци, които в годините на кризата изтласкаха българския пазар дълбоко в периферията на вниманието си.

Руският клиент – купувач с мотивация

Инвестиционната компания Грийн Лайф отчита почти двоен спад на огледите на имоти от руснаци през юни и юли заради кризата в Украйна, наводненията, фалитите на туроператори и политическата нестабилност у нас. Като цяло обаче нагласите на руснаците към българския пазар на ваканционни имоти не са се променили. По-скоро от пазара е отпаднала групата на туристите, чиито представители по-рядко пристъпват към сделка – туристите, които идват на море с идеята да погледнат и имот.

На пазара са останали руските клиенти, които са мотивирани да направят сделка, организират пътуването си, след като са направили сериозно проучване на пазара и конкурентните предложения на него, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията.

Най-активните групи руски купувачи на българския пазар са възрастните двойки и семействата с деца, отчитат от Грийн Лайф и Адрес Недвижими имоти.

Въпреки че регистрира спад от 7% на годишна база на сделките с руснаци, агенцията Bulgarian Properties отчита, че те остават най-многобройната група купувачи на имоти по морето – около 80% от всички. Останалите са българи, британци, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и други националности купувачи.

От Грийн Лайф отчитат ръст от 10 на сто на сделките с украинци, които са се оттеглили от пазара на анексирания от Русия Крим. Една част от тези украински купувачи се насочват към България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *