Арабска финансова инжекция в Citigroup

Прочутата американска банкова институция Citigroup заздрави капиталовите си позиции с $7.5 млрд., продавайки дял на държавния инвестиционен фонд от Абу-Даби ADIA. Счита се, че ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) е най-големият в света суверенен фонд, притежаващ резерви, надвишаващи $875 млрд.

Заради кризата на вторичните ипотеки, досега банката е понесла загуби в размер на $16,9 млрд. Продаденият дял на ADIA е еквиваленти на активи, които конвертирани в акции няма да са повече от 4.9% от общия брой акции на Citigroup.

Фондът ще стане най-голям инвеститор в Citigroup, въпреки, че е взето решение да не се намесва в управлението на банката. Арабите също така нямат право да назначават член в борда на компанията.

Заслужава си да се отбележи, че инвеститор номер едно в Citigroup досега бе Kingdom Holdings на саудитския принц Алвалед Бин Талал, които притежават 3.6% в банката.

Продажбата на дела на ADIA съвпадна по време с коментара на влиятелен анализатор, че на Citigroup ще са нужни още $30 млрд., за да посрещне капиталовите си нужди. Г-н Уитни, който е направил изказването, по-рано стана причина изпълнителният директор Чарлс Принс да напусне високия пост.

Новината ще изненада мнозина на Уолстрийт, пише британският Telegraph. Вчера акциите на Citigroup паднаха под $30 за пръв път от 2002 досега. Има защо -банката разкри, че търси начини за съкращаване на разходите, което ще се реализира чрез съкращения на служители – отгоре върху 17,000 съкращения, обявени в април от Принс.

Интересно ще е да се знае кога точно са започнали преговорите с ADIA и коя е била първата страна, отворила дума за продажба на дял. Но плюсовете от влизането на ADIA са повече от капиталова инжекция: фондът от Абу Даби има опит в инвестициите на нови пазари и в алтернативни сектори, където Citigroup отдавна искат да се разширяват.

Фондът ADIA е създаден през 1976, за да инвестира петродоларите на най-богатото емирство в ОАЕ. ADIA не публикува отчети и се счита за един от най-засекретените инвеститори в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *