Основните индекси на БФБ завършиха седмицата с понижения

Последният ден от седмицата се оказа изключително успешен за световните капиталови пазари. Причината за това бе изненадващото решение на Китайската централна банка да понижи лихвените си проценти за първи път от 2012 година насам в опит да подкрепи икономическия растеж във втората по големина икономика в света. В същото време в Европа председателя на ЕЦБ Марио Драги потвърди ангажимента си да повиши инфлацията в еврозоната възможно най-скоро. В резултат на това европейските акции скочиха до 8-седмичен връх, а американските борси стартираха деня с нови рекордни равнища.

У нас картинката на Българска фондова борса бе съвсем различна. След колебливите си движения от последните дни, днес индексите на родния пазар застават изцяло на червена територия с понижения до девет десети от процента, при което SOFIX се понижи до 515.24 пункта.

Оборотът на регулирания пазар днес достигна 1.6 млн. лева, но по-голямата част от тази сума бе формирана от три дружества, които реализираха търговски обем от малко под половин милион лева.

Едно от тях бе куриерската компания Спиди, която вчера повиши пазарната си оценка с 6.8%, а днес съвсем леко се понижава и завършва деня на ниво от 28 лева за една акция. Значителен търговски оборот регистрирахме и при емисиите на Сила Холдинг АД и Варна-плод, които поскъпват по около 3%.

Сред останалите дружества повишение от 4.71% днес записва Свилоза, която публикува поредният си силен финансов отчет за тримесечието, а Проучване и добив на нефт и газ нараства с 2.25%.

На компенсаторния пазар земеделските бонове и компенсаторните записи продължиха да се търгуват без изменение при цени от съответно 57 и 43 стотинки за лев номинал.

17-21.11.2014 г.

През последните пет търговски сесии на Българска фондова борса отново не станахме свидетели на силно раздвижване на активността на инвеститорите, като предпазливостта и мудното настроение продължиха да властват над търговията.

Основните измерители на родния пазар успяха да прекъснат 6-дневната си губеща серия във вторник, но като цяло липсваше какъвто и да е било ентусиазъм за последващи повишения. Индексът на сините чипове SOFIX се намира на ниво от 519.82 пункта.

По-голямата част от оборота през последните дни бе формирана от поредица от пакетни прехвърляния на книжата на „Еврохолд България” АД на обща стойност от 5.4 млн. лева, при което пазарната оценка на дружеството достигна 98.5 стотинки за една акция. Няколко сделки на стойност 2.8 млн. лева се сключиха и при „Синтетика” АД, чиято стойност скача със 7.69% до 35 лева за една ценна книга.

Ръст от 6.8% отбелязват и книжата на куриерската компания „Спиди” АД, а леки ръстове под един процент отчитат „Химимпорт” АД и „Централна кооперативна банка” АД. На отрицателна територия със спад от 2.6% застава фармацевтичното дружество „Софарма” АД.

Сред активно търгуваните през седмицата емисии можем да прибавим и тази на „Адванс Треафонд” АДСИЦ, която се търгуваше на нива между 2.44 и 2.47 лева за една акция.

Борсовите пазари по света бяха изненадани в началото на седмицата от данните за свиване на икономиката на Япония, която влезе в рецесия, въпреки стимулиращите мерки от страна на местната централна банка. Това доведе до понижения на азиатските пазари, но на щатските борси основните индекси продължиха да записва нови исторически рекордни нива.

24-28.11.2014 г.

Застоят на Българската фондова борса продължава, въпреки надеждите, че постепенното успокояване на ситуацията в страната, което е свързано най-вече с новото правителство и с разрешаването на кризата с Корпоративна търговска банка, може малко по малко да възвърне оптимизма на инвеститорите. Основният индекс SOFIX получава силна подкрепа над нивото от 500 пункта и пътят му нагоре е отворен за един новогодишен ръст подобен на този от миналата година, като за това биха могли да предразположат добри финансови резултати на публичните български компании, както и върховете на някои от най-големите фондови борси по света.

В последният работен ден за този месец Националният статистически институт ще ни предостави голямо количество данни за миналата 2013 година. Част от тях ще включват статистика за общия енергиен баланс и възобновяемите енергийни източници, заетостта и разходите за труд, продажбите на едро и дребно, търговски обекти за продажби на едро и дребно, дейността на нефинансовите предприятия и други.

В хода на седмицата ще видим още и данни за пощенските услуги и различните видове транспорт за третото тримесечие на годината, както и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите за месец ноември.

От Българска народна банка ще получим паричната и лихвената статистика за месец октомври, както и данни за брутния външен дълг за септември.

Сред международните пазари в момента щатските регистрират поредица от върхови нива, което е продиктувано от доста доброто представяне на американската икономика и спада на безработицата. Именно силните макроикономически показатели ще бъдат ключови и за цените на акциите в Европа. В същото време големите централни банки продължават със своята стимулираща парична политика, поддържайки лихвените нива ниски, което си остава основен фактор на валутните и капиталовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *