МВФ: Цените на петрола ще останат ниски

Цените на петрола ще се повишат отново с течение на времето, но ще останат „под равнището от последните години“.

Това прогнозираха специалисти от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от ТАСС и Франс прес.

Главният икономист на Фонда и директор на изследователския му отдел Оливие Бланшар и ръководителят на групата на суровините в този отдел Рабах Арезки публикуваха в съвместен блог отговори на въпроси, свързани с поевтиняването на петрола в последно време, предаде БТА.

Както повечето специалисти, Бланшар и Арезки са на мнение, че поевтиняването на петрола ще се отрази благоприятно на световната икономика.

Според оценките им то ще прибави 0,3-0,7 на сто към световния БВП през 2015 година. Представителите на МВФ обаче предупреждават, че това не е официална прогноза.

Месечно проучване, направено от Ройтерс, сочи, че цените на суровия петрол вероятно ще достигнат дъното през първата половина на 2015 година, докато евентуално забавяне на американското шистово производство не противодейства на свърхпредлагането, засилвано от решението на ОПЕК да не намалява добива.

През втората половина на годината се очаква възстановяване на цените, след като на поевтиняването на петрола бъде реагирано чрез производството извън ОПЕК.

ОПЕК: 70 долара за барел до края на 2015

Арабските страни – членки на Организацията на страните износителки на петрол очакват глобалните петролни цени да отскочат към 70 – 80 долара за барел до края на следващата година, тъй като глобалното икономическо възстановяване ще съживи потреблението, заявиха делегати от ОПЕК, цитирани от агенция Ройтерс и БНР.

Това представлява първа индикация, че петролният картел прогнозира стабилизация на петролните пазари в средносрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *