Кипър планира да изтегли два външни заема през 2015 г.

Кипър планира да изтегли два външни заема през 2015 г. Това потвърди финансовият министър на страната Харис Георгиадис. Тяхната цел е да подсигурят стабилността на икономиката на страната след тежката криза през 2013 г., съобщава „БиБиСи“.

Решението за поемането на този дълг е част отспоразумението на Кипър с т.нар. „тройка“ кредитори, в която влизат Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

„Кипър изпълнява амбициозна програма за икономически реформи и консолидация, която вече дава осезаеми резултати. Въз основа на тях ние се стремим да възстановим устойчивостта на пазара“, обяснява Георгиадис.

През октомври 2014 г. от правителството на европейската страна обявиха, чеса доволни от резултатите на банковата система отстрес тестовете на Европейската централна банка(ЕЦБ), проведени през лятото.Според управляващитепостигнатия успех е сериозен и потвърждава стабилизирането на сектора.

Тогава министърът на финансите Харис Георгиадис коментира пред националното радио, че банковата система на острова, която беше заплашвана от фалит,е успяла с правилни действия да набере капитали и да се стабилизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *