Прогнозират спад в печалбите на 500-те водещи американски компании

Федералният резерв не случайно намали лихвата. Икономисти очакват спад на печалбите на 500-те водещи американски компании, пише „Ведомости“.

Американските икономисти обсъждат още един симптом на приближаващата се рецесия – доходите на американските компании започват да се съкращават.

Дейвид Розенберг, главен икономист на „Мерил Линч“ за САЩ, прогнозира, че в третото тримесечие операционната печалба на компаниите, влизащи в S&P 500, от акция ще се окаже с 8,4% по-малко, отколкото преди година. Прогнозата на S&P е още по-песимистична: спад с 9,5%.

До момента операционната печалба на влизащите в инедкса компании растеше. В течение на 14 тримесечия до края на 2006 г. операционният приход се увеличаваше с над 10%, растежът продължи и през първото полугодие на тази година.

Печалбите започнаха да спадат с разрастването на финансовата криза. На първо място, пострадаха отраслите, свързани с пазара на жилища.

Причината за съкращаването на печалбите – съчетанието на болезнено високите цени на петрола с отсъствието при повечето компании на възможности за повишаването на цените на своята продукция, отбелязва Розенберг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *