България ще бъде разделена на девет туристически района от 2016 г.

България ще бъде разделена на девет туристически района, които трябва да бъдат обособени до 2016 г. Всички те ще могат да кандидатстват с проекти за реклама на условията за почивка в тях, включително и по бъдещата европрограма „Региони в растеж“. Това предвижда изготвената концепция на министерството на туризма, която трябва да бъде обсъдена във вторник на среща с браншовите организации в сектора, а до края на месеца да бъде и приета. Идеята за районирането е залегнала в новия закон за туризма, приет още през зимата на 2013 г., но досега така и не се стигна до реализацията й.

Девет туристически района

Според концепцията на икономическото министерство деветте туристически района трябва да специализират в различен тип туризъм. Така например най-голямата зона за почивки в страната – Черноморието, ще бъде разделена на две – Северно и Южно с центрове Варна и Бургас. Освен летния морски туризъм Северното Черноморие трябва да залага още на спортен, а Южното – на културен туризъм, като основни видове. В концепцията обаче е заложено и да се работи по друг вид продукти. Така например е записано, че курортите около Варна са подходящи още за конферентен, фестивален и екотуризъм, а тези около Бургас – за балнео-, религиозен, приключенски и екотуризъм.

Според концепцията София и близките общини трябва да се обособят в отделен регион, специализиран в делови пътувания и културен туризъм, а четирите големи планини – Рила, Пирин, Родопите и Стара планина, трябва да се обособят в отделни региони. Освен традиционния планински туризъм (включително и ски) те могат да се специализират още в селски, еко-, приключенски, религиозен и други видове туризъм, става ясно от концепцията.

В отделен регион е обособена Розовата долина с център Казанлък, която обхваща както културен туризъм (фестивали на розата, посещения на културно-исторически обекти като тракийски светилища и др.), така и балнеологичен туризъм заради намиращите се в региона курорти като Хисаря, Павел баня и др. Според министерството долината е подходяща още за планински, приключенски и винен туризъм.

Район „Тракия“ пък ще трябва да залага на културен и винен туризъм, като неговият център ще бъде Пловдив. В този регион влизат още Стара Загора, Хасково, Ямбол и други, като в него ще се изготвят още концепции за еко-, приключенски, здравен туризъм и др.

Най-големият регион според плана на туристическото министерство е „Дунав“, който включва общо 67 общини и 21% от територията на страната. Логично в този регион се предвижда фокус върху круизните пътувания и културните обиколки.

По-фокусирана реклама

Разделянето на България на туристически региони е заложено в приетия при предходния кабинет на ГЕРБ закон за туризма, като цели по-фокусирана реклама спрямо даденостите на региона и създаването на подходящи за него туристически продукти.

Регионите ще трябва да се управляват от местна организация, в която влизат общините и различни неправителствени сдружения, като вчера от туристическото министерство коментираха пред „Капитал Daily“, че този процес трябва да приключи до 2016 г. Въпросните сдружения ще могат да кандидатстват с проекти за туристическа реклама, включително и по бъдещата европрограма „Региони в растеж“, казаха още от ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *