2008-а: Година на акциите и конвертируемите банкови облигации

През започващата година капиталовите пазари ще демонстрират ръст, осигурен от книжата на финансови компании, които ще търсят всякакви възможности за оздравяване на балансите си.

В ралито ще се включат и фондовете за преки инвестиции, писа Financial Times. От август миналата година стойността на акциите на водещи световни финансови компании се понижи близо три пъти вследствие на кризата в сектора на ипотечното кредитиране, пише в. „Дневник“.

Привличането на допълнителен капитал от централните банки на водещите икономики не изглежда добро решение, тъй като цената на книжата на финансовите компании от този сегмент ще продължат да се понижават.

Добър изход от тази ситуация е емитирането на конвертируеми облигации, които инвеститорите ще обменят за акции на по-късен етап, пише още изданието.

При това емитентите ще получат данъчни облекчения, произтичащи от купонните плащания. Проблемите, свързани с достъпа да кредитни ресурси, както и понижаването на склонността на инвеститорите към риск, могат да направят от конвертируемите облигации алтернативен източник на финансиране.

„Започващата година трябва да доведе до по-висока активност на пазара на акционерния капитал…

Банките ще издават различни инструменти за увеличаване н капитала, включително и инструменти с фиксирана доходност, привилегировани акции и конвертируеми ценни книжа“, коментира Дейвид Лайън – управляващ директор на групата за финансови проучвания към британската финансова компания „Barclays Capital“, цитиран от Financial Times.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *