Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж до 3,3%

Световният растеж ще се забави до 3,3% през 2008 г., прогнозира Световната банка (СБ), която не изключва опасността финансовата криза да хвърли американската икономика в рецесия.

Огласеното ново число е доста под последното предвиждане на Международния валутен фонд (МВФ), който през октомври очакваше нарастване на световния брутен вътрешен продукт с 4,8% през 2008 г. Колкото до САЩ двете институции правят една и съща прогноза – растеж от 1,9%.

МВФ обаче предупреди, че може да преразгледа по посока надолу своите предвиждания. Според СБ световният БВП е нараснал с 3,6% през 2007 г. Банката разчита на покачване на растежа през 2009 г. (+3,6%) благодарение на динамизма на бързо развиващите се нови икономики, който компенсира слабостта на развитите страни.

Глобално очакванията са, че растежът в развиващите се страни ще се забави умерено през следващите две години, отбелязва Ури Дадуш, директор на изследователска група за перспективите на развитието.

Според него обаче реален риск е едно много по-отчетливо забавяне на икономическата активност в САЩ, което може да помрачи перспективите в средносрочен план за развиващите се страни.

АФП изброява посочените от Световната банка рискове, които застрашават „мекото кацане“ на световната икономика: отслабването на долара, призрака на рецесията в САЩ и растящата нестабилност на финансовите пазари.

Според експертите на банката неспокойствието на пазара на международния кредит ще се запази до края на 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *