Текстилни компании местят производството си в България заради скъпия долар

Европейските текстилни марки обърнаха поглед към България. Причината – скъпият долар, заради който производството в Далечния изток става неизгодно, коментира председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на текстил и облекла (БАПИОТ) Радина Банкова.

По нейните думи изтеглянето на големите европейски брандове от Китай се е очаквало още през 2014 г., но сега то вече е факт. Компаниите търсят нови места за производството си заради скока в разходите им, идващ от поскъпналия долар. Банкова допълва, че предимство на България е възможността за бързи доставки. “Имената на фирмите, които търсят възможност за преместване на фабриките си у нас, обаче засега се пазят в тайна”, казва тя, цитирана от в-к “Преса”.

Според статистиката на асоциацията за месеците между януари и октомври 2014 г. България е изнесла текстилна продукция на стойност 1,5 млрд. евро. Това отчита ръст от 5,6% за разлика от същите месеци на предходната година.

От друга страна обаче у нас има сериозен недостиг на работна ръка в сектора. Към момента в него са заети общо 109655 души, като това е с 4 на сто по-малко, отколкото през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *