Щатска компания иска да вземе летище Горна Оряховица

Правителството откри вчера процедура за предоставяне на концесия на летище Горна Оряховица. Поводът е заявеното инвестиционно намерение от американска компания към авиопорта. Инвестиционното намерение, депозирано в транспортното министерство, е летището да бъде запазено като действащо международно.

Компанията иска да направи и производствена база за рециклиране на самолети, като е декларирала, че може да отвори между 500 и 600 нови работни места. Според отчетите на летището чрез подходящи инвестиции в писта, сграден фонд и оборудване то може да стане привлекателно за нискотарифни авиокомпании, карго и за бизнес авиация.

„Основната цел е да бъде привлечен финансово стабилен частен инвеститор, който да допринесе за развитието на дейността на летището, осигуряване на летищен трафик и подобряване търговските дейности на аеропорта“, обясниха вчера от Министерския съвет. Откриването на тази процедура е част от Стратегията за развитие на транспортната система до 2020 г. Едни от основните цели, заложени в документа, са изграждане и ефективно поддържане, интегриране, модернизация и развитие на националната транспортна инфраструктура и интегриране на българската транспортна инфраструктура в европейската, както и ограничаване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *