Подписаха скандалния договор за ремонт на МиГ-овете в Полша

Министърът на отбраната земеделецът Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк подписахавъв Варшава споразумение за ремонт на български изтребители Миг-29.

Споразумението предвижда ремонт в Полша на6 двигателя РД-33 сер. 2, за самолети МиГ-29 на българските ВВС, след който ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години.

1,023 милиона еврое публично обявената цена за ремонта на двигател. Гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Ремонтът в Полша на първите четири двигателя трябва бъде извършенв срок от 6 месецаслед предоставянето им в ремонтното предприятие. Ремонтът на последните два двигателя ще бъде изпълнен в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири, предаде БТА.

На 7 октомври 2015 г. правителството на България даде мандат на министъра на отбранатаНиколай Ненчевза подписване на междуправителственото споразумение с полската страна.

Руската компания, производител насамолетите, заявиха, чеПолшаняма право да извърши този ремонт, тъй като не разполага с лиценз и актуална техническа документация.

Руснаците уточняват, че полската страна няма право да използва резервни части за нуждите на трети страни. Руски представители заявиха също, чеподписването на споразумението крие голям риск за сигурността на пилотите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *